Furcsa betegség: a lónak végzetes, az embernek fogyasztható

Gergely Imre 2019. február 14., 18:41

Vérvizsgálatot végeznek a lovakon ezekben a napokban három gyergyószéki településen is. Szentmiklóson, Alfaluban és Szárhegyen egyaránt az a cél, hogy kiszűrjék a fertőző kevésvérűség betegséget hordozó állatokat. A vizsgálat kötelező, a gazda, aki elmulasztja, komoly büntetésre számíthat.

Minden lónál kötelező a vérvizsgálat elvégzése. Képünk illusztráció

A vérvizsgálatot minden évben elvégezik, és nem alaptalan az elővigyázatosság: 2017-ben Gyergyóalfaluban egy lóról kiderült, hogy vérében megtalálható a kórt okozó vírus. Azt megelőzően nem volt más eset, és 2018-ban sem Gyergyószentmiklós környékén – közölte dr. Gáll József körzeti állatorvos.

Gyergyószentmiklóson mintegy 350 lovat tartanak nyilván, és csütörtökön kezdődött a vizsgálatok elvégzése. Pénteken és szombaton még várja az állatorvos, hogy a gazdák odavezessék a lovakat a Szárhegyi (Nicolae Bălcescu) úti rendelő udvarára, ahol megtörténik a vérvétel. Ezzel egy időben

lépfene ellen is beoltják a lovakat.

Szárhegyen szintén pénteken és szombaton zajlik a helyi gazdák által tartott 70 lónál a vérvizsgálat, illetve az oltás. Gyergyóalfaluban már korábban elindult az akció, több mint 250 ló már sorra került, és még mintegy 200 vár vérvételre, valamint oltásra – mondta el dr. Gáll.

{A}

A vérmintákat a csíkszeredai laborban elemzik ki, az eredmények jövő hét végére várhatók. Amennyiben egy állatról kiderül, hogy a vírus hordozója, akkor újra vért vesznek, és ha a második vizsgálat eredménye is pozitív, akkor az állatot kötelező módon le kell vágni.

A beteg állatról a kór nem terjed át emberre, és az állat húsa is fogyasztható.

A lóhúst a gazda felhasználhatja, és az élő állat értékéig az állam kártalanítást ad. Ezzel azonban nem zárul le a történet. Ha egyetlen állatról is kiderül, hogy a fertőző kevésvérűség vírusát hordozza, akkor a körzet összes lovánál egy éven át háromhavonta el kell végezni a vérvizsgálatot. A vizsgálat elvégzése kötelező, és

ha egy gazda elmulasztja a lovát az állatorvoshoz vezetni, akkor akár ezerlejes büntetésre is számíthat.