Semmi sem változik idén a cikluszáró képességvizsgák lebonyolításában

Székelyhon 2019. február 14., 10:27

Semmi nem változik idén a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája és az érettségi tekintetében – jelentette ki szerda este az Antena 3 televíziócsatornának adott nyilatkozatában Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

Az érettségi és a nyolcadikosok országos felmérése is a tanév elején ismertetett módon fog történni az oktatási miniszter szerint. Archív Fotó: Haáz Vince

„Nincs szó az országos jellegű vizsgák módosításáról. Ezeket az év elején miniszteri rendelet szögezi le, és senki nem változtatja meg tanév közben. Ez zavart okozna az iskolai oktatásban. Következésképpen előre megmondom, hogy a nyolcadik osztályos tanulóknak úgy fog lezajlani a képességfelmérő vizsgája, ahogy az az tanév elején meg volt hirdetve, és az érettségi is a tanév elején ismertetett módon fog történni” – idézte Andronescu-t az Agerpres hírügynökség.

Arra is kitért: fontolgatja, hogy a szokásos, nyolcadikosok és érettségi előtt állók számára márciusban szervezett próbavizsgákat a hetedik, illetve a tizenegyedik osztályosok számára is bevezessék a jobb végeredmények érdekében.

{A}

Azokra a feltételezésekre, melyek szerint megszüntetnék a testnevelési órákat az elemi oktatásban, a tanügyminiszter azt felelte:

a sporttevékenységet nem iktatják ki a programból, csak játék- és mozgásórának fogják nevezni az új terv szerint.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter lerövidítené a vakációk időtartamát és megváltoztatná a tanév szerkezetét, mivel szerinte túl hosszú a karácsonyi szünet és túl felszabdalt a tanév.

{K1}