EYOF: előkelő helyen végzett Fórika Szabolcs

Gergely Imre 2019. február 13., 21:53

A 17. helyen ért célba az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) a gyergyószentmiklósi ISK sífutója, Fórika Szabolcs a szabad stílusú versenyszám 7,5 kilométeres távján.

Tanítvány és mester. Fórika Szabolcs és Jánosi István az EYOF kabalafigurájával

Az első két körben az élmezőnyben, a 4–5. helyen haladt a gyergyótekerőpataki Fórika Szabolcs, aztán végül a 17. idővel ért célba. Edzője, Jánosi István – aki egyben a romániai sífutóküldöttség vezetője is – részben elégedett.

„Szabolcs minden tőle telhetőt megtett, ez azonban most csak a 17. helyre volt elég, annak ellenére, hogy előzőleg a legjobb tízbe várták.

Egy jobb sorsolás, illetve egy komoly ellenfél kellett volna, és akkor összejöhetett volna a remélt eredmény.

Harminc másodpercenként indultak a versenyzők, és Szabolcs rövid idő alatt be is fogta, meg is előzte az előtte indulót, azonban a még korábban indulók már távol voltak, a később rajtolók pedig őt nem tudták megközelíteni. Ha lett volna egy olyan közvetlen ellenfél, aki »húzza magával«, akivel meg kell küzdenie, akkor biztosan jobb időt ér el” – mondta Jánosi István. 

A 17. hely Románia számára az eddigi legjobb eredmény ebben a versenyszámban az ifjúsági olimpián

A szezon korábbi részében, a felkészülési versenyek során már találkoztak a mezőny nagy részével, igazából csak a norvégok voltak ismeretlenek.

Mint kiderült, jelenleg ők a legjobbak, az első négy helyből hármat ők szereztek meg. 

A többiekhez viszont az eddigi megmérettetéseken már közelebb volt Fórika Szabolcs, aki 17 évesen – U18-as versenyek hiányában – a húszévesek között indult idén, és ott a középmezőnyben zárt, saját korosztályához tartozókkal való összevetésben harmadik is volt.

{A}

A felkészülésben egyébként nagy segítség volt számára a Mol Románia tehetségtámogató programján elnyert támogatás – jegyezte meg Jánosi István. Ugyanakkor hozzátette, hogy Szarajevóban, az ifjúsági olimpiai fesztivál helyszínén nagyon kellemes meglepetés volt számukra, hogy mind a helyszín, mind a szállás, mind a versenyszervezés a legmagasabb színvonalú, még Törökországban vagy Liechtensteinben sem találkoztak ennél jobbal.

Fórika Szabolcsra még két megmérettetés vár.

Csütörtökön a klasszikus stílusú versenyszámban áll rajthoz, ahol a cél a legjobb harminc közé jutás.

Ez is egyedülálló eredmény volna a romániai sífutás számára. Pénteken aztán a váltó tagjaként az első hat hely valamelyikére szeretne befutni, tehát jobb eredményt elérni, mint az eddigi legjobb 7. helyezés.