Csíkban a legnagyobb a hó

Székelyhon 2019. február 13., 18:51

Visszatért a tél Székelyföldre, az elmúlt nap, illetve órák havazásai nyomán számos helyen jelentős hóréteg alakult ki, illetve a már meglévő vastagodott. A régió lakott településeit tekintve Csíkszeredában a legnagyobb a hó. Csak viszonyításként, tizenhétszer akkora, mint Marosvásárhelyen.

Hórétegvastagság a meteorológiai igazgatóság mérései szerint Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

Közzétette az Országos Meteorológiai Igazgatóság a romániai településeken mért hóréteg vastagságát, amely szerint szerdán délután székelyföldi viszonylatban Csíkszeredában volt a legvastagabb a hóréteg (34 centiméter) a lakott települések sorában.

Nagy a hó még Maroshévízen (29 cm), illetve Gyergyóalfaluban (21 cm), ugyanakkor Udvarhelyszéken is tíz centiméter fölötti a hóréteg vastagsága. Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen már tíz centi alatti (7, illetve 9 cm), Marosvásárhelyen pedig szinte jelentéktelen a hómennyiség (2 cm).

Olvadni ma már nem nagyon fog, szerdán este hatkor szinte egész Székelyföldön mínusz értékeket mértek: Csíkszeredában mínusz 3 Celsius-fokot, Udvarhelyen mínusz 2-t, Sepsiszentgyörgyön mínusz 1-t, Kézdivásárhelyen mínusz 3-at, míg Marosvásárhelyen 1 Celsius-fokot.

Szerda este hat órai hőmérsékletek Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

A mínusz tartományok ellenére a délutáni, kora esti hőmérsékleti értékek néhol egész magasak, ha a hajnaliakhoz viszonyítjuk, ugyanis

Csíkszeredában szerdára virradóan mínusz 19,6 Celsius-fokot mértek hivatalosan,

Kézdivásárhelyen pedig mínusz 14,7 fokot.

Szerda hajnali minimumok Fotó: Országos Meteorológiai Igazgatóság

Ami az előrejelzést illeti, Székelyföldön csütörtökön még többnyire marad a borús égbolt, helyenként pedig további havazásra lehet számítani, erdélyi viszonylatban –5 és 7 Celsius-fok közötti hőmérsékleti értékekkel.

Péntektől várhatón naposabb, de hidegebb idő jön,

akár –16 Celsius-fokos minimumokkal és fagypont körüli maximumokkal – áll az Országos Meteorológiai Igazgatóság előrejelzésében.

{A}