Ha már a fiatalok a neten lógnak, nem árt tudni, mit is néznek

Simon Virág 2019. február 14., 11:10

A 12–17 éves romániai fiatalok közel fele naponta hat óránál többet tölt internetezéssel hétvégenként és a vakációban – derül ki egy friss felmérésből, amelynek kiértékeléséből azt is megtudhatjuk, hogy 22 százalékuk kapott már sértő vagy szexuális töltetű üzenetet.

Meg lehet védeni a fiatalokat az erőszakos vagy szexuális töltetű tartalmaktól. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az internet előnyeiről és hátrányairól tartanak Maros megyei iskolákban tájékoztató előadásokat a rendőrség szervezett bűnözés elleni szakosztályának szakemberei, valamint az embercsempészet elleni ügynökség megyei munkatársai.

Fontos a biztonság

Elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy bár hasznos az internetezés, veszélyes is lehet, és mit tegyenek a gyermekek, fiatalok, tanárok abban az esetben, ha sértő tartalommal találkoznak. Többek között arról is beszélnek a gyerekeknek, hogy mit tegyenek, ha idegenek akarnak találkozni velük, vagy különböző ajándékokat, kirándulásokat ígérnek nekik. A szakemberek a Mezőszabadon, Marosszentannán, Mezőrücson, Ákosfalván, Radnóton, Karácsonfalván, Mezőcsáváson levő iskolákat keresik fel. Jó tudni, hogy

a szülőknek lehetőségük van ellenőrizni, hogy milyen tartalmakra keres rá a gyermekük.

Olyan programokat is letölthetnek a telefonra, táblagépre, amely nem teszi lehetővé, hogy szexuális töltetű cikkekre, képekre keressenek rá a gyermekek. Ezekről tájékozódni lehet a safernet.ro oldalon, vagy érdeklődni 0 800 800 678-as telefonszámon.

Sok időt töltenek internetezéssel

Bizonyára szükség van a tájékoztató előadásokra, amelyek a gyermekeknek, szülőknek, pedagógusoknak felhívják a figyelmét az internetezés veszélyeire. A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet idei felmérése szerint

a gyermekek kilenc éves koruk után kezdenek hosszabb időt tölteni online, és nagy többségük a mobiltelefonról használja az internetet.

A legnépszerűbb körükben a Facebook (95,9 százalék), Youtube (90,5 százalék) és Instagram (81,4 százalék). A megkérdezettek 27 százaléka hétköznapokon is legalább hat órát van online, és folyamatosan megnézi, hogy mi történik a világhálón.

Hétvégén és vakációban a fiatalok 48,3 százaléka tölt legalább hat órát az interneten.

A megkérdezettek 40 százaléka általában vagy legtöbbször cél nélkül barangol a világhálón, 31 százalékuk beismeri, hogy emiatt az elvártnál kevesebb időt tölt tanulással vagy a családjával, és 24 százalékuk azt is bevallotta, hogy megpróbált kevesebb időt tölteni a világhálón, de nem sikerült.

A fiatalok körében a legnépszerűbb a Facebook. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Erőszakos videókat, képeket is látnak

A felmérésben szereplők 54 százaléka vallott arról, hogy megtörtént, az interneten barangolva olyan tartalommal találkoztak, amelyeket sértőnek éreztek. Ezt a választ főként középiskolás lányok adták. Elsősorban az erőszakos jeleneteket vagy az ezekre buzdító felhívásokat érezték sértőnek, illetve a szexuális töltetű üzeneteket, képeket.

Huszonkét százaléka a fiataloknak azt nyilatkozta, hogy naponta, de legalább hetente egyszer szembejött velük a világhálón szexuális töltetű üzenet.

Húsz százaléka vallotta be, hogy legalább egyszer ismeretlenek vagy ismerősök küldtek neki ilyen jellegű üzenetet, vagy azt kérték tőle, hogy küldjön fényképet intim testrészeiről. A felmérés készítői megjegyzik, hogy főként a lányok kaptak ilyen ilyen jellegű felkérést, üzenetet. Öt százalékuk mondta azt, hogy küldött fényképet az intim testrészeiről, és szintén öt százalék volt az, aki nem válaszolt erre a kérdésre. Itt elsősorban a városban élő, középiskolás fiúk voltak azok, akik szexuális töltetű üzeneteket vagy fényképeket küldtek társaiknak.

Sok mindent elárulnak magukról

A felmérésben résztvevő fiatalok 43 százaléka arra is használja az internetet, hogy fényképeket tegyen közzé, elmondja, hol jár, mit eszik, mit vásárol.

{A}

A felmérésből az is kiderült, hogy a kortársakkal és a szülőkkel való beszélgetés után a fiatalok főként az internetről tájékozódnak. 47,6 százalékuk nagyon ritkán ellenőrzi, hogy amit a világhálón olvasott, megfelel-e a valóságnak. A gyerekek 64 százaléka online játékokat játszik az interneten, és arra a kérdésre, hogy miért teszik, 79,9 százalék azt mondta, azért, mert szereti, 60 százalék azért, mert így kapcsolódik ki, 45,2 százalékuk pedig unaloműzésként játszik online.

A kérdőíves felmérést 1156, 12 és 17 év közötti fiatal töltötte ki, 2018 áprilisa és szeptembere között.