Ki téríti meg a kárt, ha a vétkes járműnek nincs érvényes biztosítása vagy ha ismeretlen a károkozó?

Iszlai Katalin 2019. február 17., 10:22

Noha a legtöbbször gördülékenyen elintézhető a közúti balesetekkel kapcsolatos kárrendezés, szép számban akadnak olyan alkalmak is, amikor ez nem egyszerű.. Amennyiben a vétkes sofőrnek nincs érvényes kötelező gépjármű-biztosítása, vagy elhagyja a baleset helyszínét, a károsult nehezebben juthat hozzá a kártérítéshez.

Azonnal rendőrt kell hívni, ha ismeretlen elkövető rongálja meg járművünket Fotó: Pinti Attila

Mi a teendő, ha a kárt okozó gépjárművezetőnek nincs érvényes biztosítása vagy ha ismeretlen a károkozó? – tettük fel a kérdést egy biztosítási szakértőnek. György Vidor azonnal rávágta:

az ilyen jellegű kárrendezéshez elengedhetetlen a rendőrségi jegyzőkönyv.

{A}

Az ilyen esetekben eleve kizárt a közös megegyezés, ezért kell hívni rendőrt. Mint magyarázta, a jegyzőkönyv alapján kell bejelentést tenni egy országos szervezethez, a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodájához (Biroul Asiguratorilor Auto din România – BAAR), az jár el és téríti meg a kárt, ha teljesülnek a feltételek.

{K1}

A folyamat nem rövid, a kártalanítási kérelem benyújtását követően a BAAR kiküld egy kárfelmérőt, majd ez alapján fedezhetik a javítási költségeket. A kérelmet online is be lehet nyújtani (erről bővebb információk találhatók a www.baar.ro weboldalon). György Vidor szerint azonban ajánlottabb a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül intézni a bejelentéseket. Utóbbi gyorsabb, hiszen az ügyfél azonnal sorszámot kap, ami sokat számít, mert ez a fajta kárrendezés eléggé lassú:

míg a hagyományos körülbelül egy hónapba telik, a BAAR-on keresztüli kárrendezés a hasonló nehézkesebb eseteknél legkevesebb hat hónapig is elhúzódhat.

Rendőrségi jegyzőkönyv alapján történik a kárfelmérés Fotó: Pinti Attila

A vétkes autóvezetőnek ez a megoldás egyébként jelentősen nagyobb összegbe kerül, mintha kötött volna egy kötelező gépjármű-biztosítást (RCA), hiszen a BAAR utólag a kár összegét, amit kifizetett a vétlen autótulajdonosnak, a károkozón fogja behajtani.

A másik kényes esetben, amikor ismeretlen a károkozó, a BAAR-on belül az utcán sérülést szenvedők védelmére létrehozott alap (FPVS) nyújthat megoldást a károsultak számára.

Az eljárás ugyanaz: be kell jelenti a kárt, majd rendőrségi jegyzőkönyv alapján történik a kártalanítás.A legfontosabb tehát az a szakember szerint, hogy aki a fent említett esetek valamelyikében találja magát, azonnal kérje a rendőrség segítségét. A hivatalos jegyzőkönyv hiányában ugyanis nem igényelhető a kártérítés, a károsultnak pedig saját zsebből kell állnia minden költséget.