A női válogatott másodedzője irányítja a Vasas Feminát

Zátyi Tibor 2019. február 12., 13:56

A román női labdarúgó-válogatott jelenlegi másodedzője, a komoly szakmai múlttal rendelkező Andrási Csaba Sándor vette át az 1. Ligában második helyen álló Székelyudvarhelyi Vasas Femina irányítását.

Andrásinak (balra) nagyon tetszik neki a Vasas Femina projektje, ezt szeretné tovább fejleszteni Fotó: Barabás Ákos

Az új vezetőedzőt kedden sajtótájékoztatón mutatták be. „Minden évben arra törekszünk – legyen bármilyen nehézségben is a klub –, hogy lépjünk egyet előre. Eddig elért eredményeink is ezt bizonyítják. Tíz évvel ezelőtt kezdtük a női focit,

jelenleg nyolcvan sportolónk van, akik kilenc versenykiírásban szerepelnek. Tizenkét labdarúgónk pedig a különböző korosztályos válogatottakat erősíti.

Az eddigi edző, Székely János nagyszerű munkát végzett, és a továbbiakban is a csapat kötelékében marad, Andrási munkáját segíti az I-es és a II-es csapatnál” – mondta László Béla, a Vasas Femina elnöke.

László Béla elnök (jobbra) bizakodó a csapat előtt álló időszakkal kapcsolatban Fotó: Barabás Ákos

Andrási Csaba a Vasas Femina negyedik vezetőedzője lesz, egyelőre öt hónapra írt alá, szerződése a szezon végén egy évvel meghosszabbítható. Bemutatkozó beszédében elmondta, hogy a női válogatott másodedzőjeként is

régóta figyeli, mi történik Udvarhelyen, és nagyon tetszik neki az a munka, ami a Vasas Feminánál zajlik.

„Nagyon jól fejlődnek Székelyudvarhelyen a lányok, ezt az is bizonyítja, hogy tucatnyi válogatottja van a csapatnak.

Az elindított projektet szeretném továbbfejleszteni, hatalmas potenciál rejlik ebben a régióban, minél több lányt akarunk bevonzani a labdarúgásba

– mondta, majd rátért a felnőttcsapatra.

„A bajnokságban a második hely megszerzése a célunk, míg a Román Kupában döntőt akarunk játszani. Nagyon jók a felkészülési körülményeink, egyedül az hiányzik, hogy nem tudunk nagypályán edzeni, meccseket játszani, de remélem, ez a közeljövőben megoldódik” – tette hozzá.

Kérdésünkre elmondta, hogy

nagyon nehéz tavaszi szezon vár a csapatra, óriási harc lesz a Kolozsvári Olimpia mögött a dobogós helyekért. Már egy hete edzi a lányokat, kezdi megismerni őket, és úgy érzi, elérhető a második helyezés.

A lányoknak még egy hónapig tart a felkészülés, az 1. és 2. ligás csapat egyaránt március 17-én játssza első meccsét. A Vasas Femina az Alexandriai Universitatea vendége lesz, míg a Vasas Femina II. a Románvásári Sárga Rókácskákat fogadja. A Román Kupa negyeddöntős mérkőzéseit március 27-én rendezik, a lányok a Bukaresti Fair Play vendégei lesznek.

Andrási Csaba Sándor

1965-ben Brassóban született, labdarúgó-karrierjét a Brassói FC-ben kezdte, majd 1990–1993 között a Bukaresti Steauát erősítette. A fővárosi csapattal 1992-ben és 1993-ban kétszer duplázott (bajnokság és Román Kupa), pályára lépett az UEFA Kupában, a Kupagyőztesek Európa-kupájában pedig a negyeddöntőig jutott. Ezt követően a Bukaresti Rapidhoz került, ahol három idényt húzott le, majd Magyarországon, az NB1-es Váci FC-nél folytatta pályafutását. Játékoskarrierje végén visszatért az FC Brassóhoz, ahonnan 2002-ben vonult vissza. A következő évben már edzőként is bizonyított, a Sepsiszentgyörgyi FC-vel feljutott a másodosztályba. Irányította a Marosludasi Luduș, a Marosvásárhelyi FCM és az Aranyosgyéresi ISCT csapatát, másodedzőként pedig megfordult az FC Brassónál és a Sportul Studențescnél is. 2014 óta a román női labdarúgó-válogatott másodedzője. 2018-ban szerezte meg a legmagasabb edzői képesítést, az UEFA Pro licencet.