Megduplázódik az európai egészségügyi kártyák érvényességi ideje

Széchely István 2019. február 12., 14:53

Egyről két évre nő az európai egészségügyi kártyák érvényessége, miután a képviselőház elfogadta az ezzel kapcsolatos tervezetet. A kártyák kibocsátása egyelőre szünetel, de az ezeket helyettesítő igazolások is két évig lesznek érvényesek.

Fotó: Barabás Ákos

A képviselőház múlt szerdai ülésén meghozott döntésre azért volt szükség, hogy összehangolják a Romániában kibocsátott európai egészségügyi kártyák érvényességi idejét az EU más tagországaiban kiadottak érvényességi idejével.

Az intézkedés az új törvény államelnöki kihirdetése, illetve Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe, és csak az azt követően kibocsátott európai egészségügyi kártyákra lesz érvényes, visszamenőleg nem – tudtuk meg Duda Tihamértól. A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, nem oldódott még meg a december 13-a óta fennálló kártyakibocsátási probléma, a plasztiklap helyett továbbra is papíralapú igazolást kapnak azok a külföldre készülő romániai állampolgárok, akik európai egészségügyi kártyát igényelnek.

{K1}

Előfordul, hogy a kártyakibocsátás jogának elnyerésére meghirdetett közbeszerzési eljáráson részt vevő cégek óvásai miatt szünetel a kártyanyomtatás, elképzelhető, hogy most is ez történt, de ha az új törvény a probléma rendeződése előtt lép érvénybe, a kártyákat helyettesítő igazolásoknak is két évre nő az érvényességük – tájékoztatott Duda Tihamér.

Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátást biztosít tulajdonosának az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. A kártya – illetve az azt helyettesítő igazolás – érvényességét nem befolyásolja az, hogy az igénylő kettős állampolgár-e vagy sem, jogosult az ingyenes sürgősségi ellátásra abban a külföldi országban is, amelyben szintén rendelkezik állampolgársággal – tudtuk meg Duda Tihamértól. Annak kapcsán érdeklődtünk a hasonló esetek elbírálásáról, hogy nemrég kiderült,

a romániai magánbiztosítók nem fizetnek a kettős állampolgársággal rendelkező ügyfeleknek az állampolgárságuk szerinti országban elszenvedett károk, egészségügyi problémák esetén.

Ez a szabályozás elsősorban a Magyarországon rendszeresen megforduló erdélyi magyar kettős állampolgárokat érinti hátrányosan. Az európai egészségügyi kártya azonban ez esetben is használható Magyarországon, az alapelv csupán az, hogy az illető nem lehet egyszerre két országban biztosított – mondta el a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

{A}

Ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a biztosítotti státusz át is helyezhető külföldre. „Három alaphelyzet van. Az egyik az, hogy az illetőnek van európai egészségbiztosítási kártyája, ami feljogosítja az ingyenes sürgősségi ellátásra. A második az, amikor valaki áthelyezteti teljes körű biztosítását egy másik országba. Ezt megteheti például egy nyugdíjas, aki kimegy a gyerekéhez, ismerőséhez külföldre, és van lakcímkártyája. Megteheti továbbá egy diák, aki kimegy külföldre tanulni, de az is, aki külföldön vállal munkát” – fogalmazott Duda Tihamér. A harmadik alaphelyzet az, amikor valaki Románia területén egy bizonyos egészségügyi szolgáltatásra jogosult és arra szakorvosi küldőpapírral rendelkezik, de a szolgáltatást egy másik EU-tagországban veszi igénybe.

Ha például MRI-vizsgálatra kell mennie, de kiderül, hogy belföldön mindenhol féléves várólistára kerülne, elvégeztetheti a vizsgálatot külföldön is.

Ilyen esetben ott ki kell fizetnie a szolgáltatást, de itthon visszaigényelheti az összeget vagy annak egy részét. „Mi visszafizetjük azt az értéket, amit Románia területén fizetnénk azért a szolgáltatásért” – mondta Duda Tihamér. Hozzáfűzte, létezik egy negyedik eset is, amikor külföldön érvényesíthető a hazai egészségbiztosítás, de ez speciális eset, és elég ritka. Azokról a helyzetekről van szó, amikor egy beteg olyan kezelésre vagy műtétre szorul, amit Romániában nem végeznek, illetve a beteg állapota nem teszi lehetővé a hosszas várakozást a beavatkozásig. Ilyenkor egy egyetemi szakklinikán kiállított dokumentáció, illetve a külföldi egészségügyi szolgáltató által kiállított befogadólevél alapján az egészségbiztosítási pénztár átvállalja a külföldi kezelés minden költségét.