Tüzelnek a szukák, agresszívak a kanok

Fülöp-Székely Botond 2019. február 12., 19:18

Februárban párzási időszakban vannak a kutyák, így gyakori jelenség, hogy elszöknek otthonról az ösztönüktől hajtott kanok. A házi kedvencekre ilyenkor nem csak azért kell jobban vigyázni, mert falkákba tömörülve veszélyesek lehetnek a járókelőkre.

Nagyobb valószínűséggel kóborolnak el a kutyák a párzási időszakban. Ilyenkor hetekig vagy egyáltalán nem térnek haza. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Februárban és novemberben tüzelnek a nőstény kutyák, így a gazdiknak ezekben az időszakokban jobban oda kell figyelniük házi kedvenceikre, hiszen azok ösztöneiktől vezérelve könnyebben elszökhetnek otthonról – fejtette ki lapunknak Pál Ágoston, a Hargita Megyei Állatorvosi Kamara elnöke. Tapasztalatból mondta, hogy ilyenkor akár tíz kilométeres körzetet is bejárhatnak az ebek, amelyeket aztán nem egyszerű előkeríteni. Gyakran csak napok múlva, vagy a párzási szezon végén térnek haza, akkor is sérülten a szukákért vívott harcok miatt. Az sem ritka ugyanakkor, hogy egyáltalán nem kerül haza az elkóborolt eb, hiszen ha valakitől élelmet kap, akkor azt gazdájaként fogadja el.

{A}

Az ösztönöktől túlfűtött kanok rendszerint falkákba tömörülnek a párzási időszakban, és ilyenkor nem ajánlott megközelíteni őket, ugyanis agresszívabbak lehetnek

– hangsúlyozta Pál. Az ebből fakadó kellemetlenséget csak fokozza, hogy az ebek többnyire a települések legforgalmasabb részein gyűlnek össze, hiszen ott könnyebb élelemhez jutniuk. Ilyenkor a kedvencek befogása sem egyszerű, mivel ha egyet el is kapnak az ezzel megbízott szakemberek, a többi állat szétszéled, és szinte lehetetlen utolérni őket. Társuk elfogását látva ugyanakkor figyelmesebbekké is válnak, csökken az idegenekbe vetett bizalmuk.

Az emberekben elsősorban annak kellene tudatosulnia, hogy ha kutyát tartanak, akkor kötelességeik is vannak

– szögezte le Pál Ágoston. Az ebeket kennelben kell tartani, nem pedig láncon, ha pedig szabadon engedik őket, figyelni kell arra, hogy ne tudjanak megszökni a portákról. A chipeztetés is fontos – ráadásul törvény is kötelez rá –, hiszen ezáltal azonosítani lehet a befogott kutya gazdáját, így hazakerülhet a házi kedvenc. Hargita megyében a gazdáknak mintegy 80 százaléka betartja a jogszabályt, ami nagyjából negyvenezer regisztrált ebet jelent.

A kutyák elkóborlására egyébként az ivartalanítás is megoldás lehet, ám erre csak abban az esetben kötelez a törvény, ha nem szaporításra szánt kedvencekről van szó.