Sok autót használtak súlyos műszaki hibával

Simon Virág 2019. február 12., 13:54

A vizsgált gépkocsik fele nem felel meg a törvényes előírásoknak, s akad jó néhány olyan is, amelyik balesetveszélyes – derül ki az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) kimutatásából.

A RAR szakemberei tavaly országos szinten 67 807, országúton közlekedő gépkocsi műszaki állapotát ellenőrizték.

A megvizsgált járművek több mint felénél fedeztek fel valamilyen szabálytalanságot.

Voltak olyan autók, amelyeknek nem volt az évszaknak megfelelő gumiabroncsuk, vagy ami volt, az nem egyezett meg a törzskönyvben szereplő mérettel. Az ellenőrzés során azonosítottak olyan gépkocsikat is, amelyeknek nem működött tökéletesen a fékrendszerük, lámpáik vagy a károsanyag-kibocsátásuk  nagyobb volt a megengedettnél. Országos szinten 3500 olyan gépkocsit ellenőriztek, amelyeknél súlyos műszaki meghibásodásokat találtak.

Hargita megyében tavaly 1179 autót vizsgáltak meg az országúti műszaki ellenőrzés során, és ezek 25 százalékánál találtak rendellenességet.

Egy balesetveszélyes gépkocsit azonosítottak, a járművek 1,1 százalékánál az időszakos kötelező műszaki vizsgálattal (ITP) kapcsolatos hiányosságot fedeztek fel, például hamis volt a pecsét vagy lejárt már az érvényessége.

Maros megyében 2431 autót vizsgáltak meg, ezek 51,8 százalékánál merültek fel problémák, húsz autó olyan állapotban volt, hogy bármelyik pillanatban balesetet okozhatott volna.

{A}

Az országútról félreállított járművek 1,9 százalékánál az ITP-vizsgálattal kapcsolatos mulasztást találtak. Az elmúlt év során végzett ellenőrzések nyomán országos szinten 302 pénzbírságot róttak ki, és 286 esetben bevonták a gépkocsi forgalmi engedélyét. Ez utóbbit csak úgy lehet visszaszerezni, ha a gépkocsin elvégzik a szükséges javításokat, majd elviszik egy RAR-műhelybe, és ott alapos ellenőrzés után átmegy a műszaki ellenőrzésen.

Roxana Dima azonban kihangsúlyozza, hogy  a közzétett adatok nem tükrözik a romániai autópark állapotát, hiszen az ellenőrzések során csak azokat az autókat állítják meg, melyek esetében valami hiányosságot gyanítanak.