Nem lehet elkerülő útvonal a Csiba és Csicsó közötti szakasz

Kovács Attila 2019. február 12., 22:09

Sem az érintett települések, sem a Hargita megyei önkormányzat nem szeretné, ha a 123F jelzésű megyei út Csíkszereda peremterületén fekvő Csiba és a Csíkcsicsóhoz tartozó Oltfalu közötti szakaszának felújítása után egy nagyobb forgalmú, Csíkszeredát elkerülő útvonal alakulna ki.

A megyei út Csicsóban csatlakozik az E578-as úthoz. Nem akarják túlterhelni Fotó: Pinti Attila

Az említett út Oltfalu és Csiba közötti szakasza jelenleg makadám burkolatú, amelyet a hóolvadások, esőzések, illetve az áthaladó járművek is rongálnak, átfolyik a hólé, pocsolyák, kátyúk akadályozzák az előrehaladást. Az útszakasz felújítását már több éve tervbe vette a Hargita megyei önkormányzat, tavaly viszont a kiviteli tervek pontatlansága akadályozta az előrelépést.

A megbízott tervező cég által készített dokumentáció nem egyezett az útszakasz valós hosszával, és éppen arra a részre nem terjedt ki, ahol – Oltfalu végén, a meglévő aszfaltúthoz történő csatlakozás közelében – egy kisebb hidat is kell építeni az ott elfolyó patakon. Végül a kiviteli terv a kért formában elkészült,

a munkálatok elvégzéséhez szükséges közbeszerzési eljárást még nem írták ki.

{A}

Mivel Oltfaluban tavaly befejeződött egy nagy teherbírású betonhíd építése az Olton, az említett útszakasz korszerűsítése arra is lehetőséget ad majd, hogy a hogy a 123F jelzésű megyei út egy Csíkszeredát nagy ívben elkerülő, nagyobb forgalmú úttá váljon.

{K1}

A Gyergyószentmiklós irányából Székelyudvarhely felé tartó, illetve az ellenkező irányba közlekedő gépjárművek könnyen kikerülhetik Csíkszeredát ezen az útvonalon, amely összeköttetést jelent az E578-as út – csicsói, vagy madéfalvi csatlakozással – és a Balavásártól Csíkszeredáig vezető 13A jelzésű országút között. Ezt a községek lakói és a megyei tanács is szeretné elkerülni.

Egy tavalyi lakossági fórumon

a megyei önkormányzat munkatársai azt is elmondták, hogy az út nem szolgál majd terelőútként a kamionok számára.

Ezt úgy tervezik megakadályozni, hogy az utat 5,5 méter szélesre tervezik, valamint a jelenlegi hidakat sem szélesítik jelentősen. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre most Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, az út felújításával a helyi lakosok igénye nyomán kezdtek el dolgozni.

Első felvetésemre, hogy a forgalom növekedni fog, a lakosok nevében a községvezetés határozott válasza az volt, hogy ez nem lesz baj, csak az út készüljön el. Ez ügyben, amennyiben a község meggondolja magát, még visszaléphet, hiszen még nincs kivitelezési szerződés

– ismertette az elnök. Hozzátette, bízik benne, hogy a nemrégiben megépített csíkszeredai elkerülő utak már nagyban hozzájárulnak a teherforgalom eltereléséhez, így a megyei út nem lesz erre alternatíva, már nem jelent különösebb rövidítőt.

Fotó: Pinti Attila

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere sem szeretné, ha elkerülő útként használnák ezt a megyei utat, különösen

a nehézgépjármű-forgalmat szeretnék távol tartani a községtől.

Súlykorlátozást terveznek bevezetni, amennyiben az útfelújítás elkészül, mivel a meglévő aszfaltút, különösen Újfaluban, nem ilyen teherbírásra készült, nincs ennek megfelelő alapozása. Nemcsak az utat viselné meg, hanem a lakóházakat is a megnövekedő forgalom, mivel ott tőzeges a talaj.

Ha úgy látjuk, hogy a figyelmeztető táblák kihelyezése nem lesz elég, akkor majd a rendőrség segítségét is fogjuk kérni

– értékelt a községvezető, aki szerint a meglévő aszfaltút ezen a szakaszon, lakott területen a legtöbb 5 tonnás összsúlyú járművek okozta terhelés elviselésére alkalmas. Ha Csaracsó érintésével át Madéfalván át haladna az átmenő forgalom, hasonló problémák merülnének fel. Péter Lukács szerint a helyiek igényeit, és kisebb szintű turizmust tudna kiszolgálni a felújított út.