A gyergyószárhegyi Vakaria Edit világbajnoki bronzérmet szerzett

Gergely Imre 2019. február 12., 12:48

A gyergyószárhegyi Vakaria Edit Románia vegyes váltójának tagjaként bronzérmes lett a téli triatlon-világbajnokságon, a felnőttek mezőnyében ez az első kimagasló sikere. A bronz a romániai téli triatlon első világbajnoki érme is egyben.

Kimagasló sikert ért el a gyergyószárhegyi sportoló • Fotó: Vakaria Edit Facebook-oldala

Az ország első téli triatlon-világbajnoki érmét akasztották vasárnap Vakaria Edit és a Brassó megyei Viorel Palici nyakába, akik az olaszországi Asiagóban zajló világbajnokságon a vegyes váltó tagjaiként érték el ezt a sikert.

Szaladás, kerékpározás és sífutás, ez a három próba alkotja a viszonylag fiatal, mifelénk még eléggé ismeretlennek számító sportágat.

Vakaria Edit a Gyergyószentmiklósi ISK sífutójaként az utánpótlás-korosztályokban számos országos bajnoki címet szerzett már.

A sífutószezonon kívül a futóversenyeken is jól teljesít, a hegyi kerékpározás pedig szintén szenvedélye, egyben házigazdája, szervezője is az egyre rangosabbnak számító Güdüc MTB versenynek. Lényegében ezek ötvözése a téli triatlon, így számára egyenes út vezetett ehhez a sportághoz.

Tavaly már felállhatott a világbajnoki dobogóra, akkor még az U23-as korosztályban versenyezve lett harmadik. Most már a felnőttek mezőnyében is bronzérmet nyert.

Az Asiagóban zajlott vébén a váltó tagjainak 2,5 kilométer futást, 3,3 km kerékpározást és 3 kilométer sífutást kellett teljesíteniük, fejenként kétszer. Az oroszok és a házigazda olaszok mögött a harmadik helyezést sikerült megszerezni. Ez Románia első érme az elit kategóriában.

A világbajnokság eredményhirdetése. A díjazottak közt Vakaria Edit és váltótársa, Viorel Palici • Fotó: Vakaria Edit Facebook-oldala

„A célba érés után nagyon boldog volt mindenki. Egy nappal korábban az egyéni versenyszámban, a hosszú távon tizedik lettem, Viorel pedig hetedik.

Ismertük az ellenfeleket, és úgy éreztük, ha sikerül bekerülni az első hat közé, akkor annak már nagyon örülhetünk. A verseny közben eszméltünk rá, hogy ha mindent beleadunk, akkor itt még érem is lehet” 

– mesélte Vakaria Edit.

A rövid táv kedvezett a sífutóknak, hiszen a szaladásban és kerékpározásban az ellenfelek nem tudtak akkora előnyt szerezni, mint amennyit ők a sífutásban nem tudtak volna ledolgozni. Ha a sífutótáv egy picivel hosszabb, akár ezüstérem is lehetett volna – mondta a gyergyószárhegyi sportoló.

Egyedül készült fel

Az már korábban ismert volt, hogy ott lehetnek a világbajnokságon, hiszen a nemzetközi ranglistán Vakaria Edit nyolcadik volt és Viorel Palici is az első húsz között található, így nem volt kérdés a kvalifikáció.

A felkészülésre azonban nem voltak adottak azok a körülmények, amelyek a világ élvonalának biztosítva vannak.

A mindennapos kemény felkészülést Edit egyedül végezte otthon, Szárhegyen, ebben a sepsiszentgyörgyi Koncz Sándor által összeállított edzésprogram segített. A vébét megelőző tíz napban vehetett részt edzőtáborban.

{A}

Versenyen is felmérhette, hogy hol tart: január közepén Kínában szerepelt, ahová a világ élmezőnyével együtt hívták meg (lényegében a világbajnokság mezőnye vett ott részt), és egyéniben a hatodik helyen ért célba.

Cél: ott lenni az olimpián

A kínai verseny az egész sportág számára fontos állomás volt, hiszen 2022-ben Pekingben rendezik a téli olimpiát. A házigazda ország javaslatára pedig egy új sportágat vehetnek fel az olimpiai játékok programjába. Jó esély van arra, hogy a téli triatlonra esik a választás.

Ha így lesz, akkor teljesülhet az álmom, ott lehetek az olimpián.

A következő évek erről szólnak majd: felkészülés az ötkarikás játékokra” – tette hozzá Vakaria Edit. Addig azonban még egy közeli kihívás vár rá. Február 22–24. között Cheile Grădiştei lesz a helyszíne a téli triatlon Európa-bajnokságnak. Ott is éremért fog küzdeni.