Ismét be kellett avatkozni a Kalondán a havazás miatt

Fülöp-Székely Botond 2019. február 12., 11:32

Fák dőltek az útra a Kalonda-tetőn az éjszaka folyamán történt havazás miatt, ugyanakkor kisebb balesetek is történtek. Míg az előbbi miatt segítséget kértek az önkormányzatok, utóbbi eseteket nem jelentik a prefektúrán, ezért úgy összegeznek, hogy nem történtek nagyobb problémák a téliesre fordult időjárás miatt.

Fák dőltek az útra a Kalonda-tetőn Fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Infó

Székelyudvarhely és Székelykeresztúr térségében nem fagyott, így könnyebb dolguk volt az útkarbantartóknak, a csúszásgátló anyagok alkalmazása után szinte azonnal elolvadt a hó az utakon – jelentette ki Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal sajtószóvivője a hétfőn este tíz óra és kedden reggel nyolc óra közötti időszakra vonatkozó összesítést ismertetve. Információi szerint csak a magasabb, hegyvidéki területeken – Bucsin-tetőn, a Gyilkostó és Borszék környékén – maradt egy-három centiméter latyakos hó az utakon.

Az országutakon 158 tonna sót és 110 tonna homokot terítettek el az éjszaka folyamán az ezzel megbízott szakcégek.

A kisebb balesetekről – koccanások, sáncba csúszások – nincs tudomásuk, hiszen ilyenkor nem minden esetben hívják fel a 112-s segélyhívó számot az érintettek. A rendőrségtől ugyanakkor nem kaptak olyan jelentést, miszerint különösebb problémák lettek volna.

Voltak kisebb balesetek, de ezeket nem jelentették a prefektusi hivatalnak Fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Infó

A korondi és a farkaslaki önkormányzat kért segítséget, mivel a Kalonda-tetőn ismét fák roskadtak össze a nedves hó súlya alatt. Az ágak az útra dőltek, akadályt képezve az autósok előtt.

Adrian Pănescu megjegyezte, hétfő este tíz óta sárga kód van érvényben Hargita megyében a havazás miatt, a készültség szerdán éjjel kettőig tart.

{A}