Továbbra is nyomoznak a legnagyobb háromszéki rablás ügyében

Bíró Blanka 2019. február 11., 20:34

Tíz évvel a legnagyobb háromszéki rablás elkövetése után is folytatódnak a vizsgálatok a tettesek felkutatásáért – hangzott el a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság évértékelő beszámolóján.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Nem szüntették be a nyomozást a Kovászna megyei rendőrök a tíz évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön elkövetett rablás ügyében – derült ki a rendőrség elmúlt évi mérlegének ismertetőjén.

Az ügy ismert részletei szerint 2010 októberében felfegyverzett rablók törtek be az egyik sepsiszentgyörgyi őrző-védő cég székházába egy éjszaka. A két álarcos rabló megkötözte az alkalmazottat, elloptak 270 ezer lejt, majd a cég egyik szolgálati autójával elmenekültek. A megkötözött alkalmazott később azt nyilatkozta, azért nyitott ajtót az álarcosoknak, mert azt mondták, a rendőrség kommandósai, és ellenőrzést tartanak.

Hét évvel ezelőtt a háromszéki rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségét is kérte, hogy felgöngyölítsék az ügyet, de a szövetségi nyomozók sem jártak sikerrel.

Akkor a kovásznai hatóságiak azt mondták, kialakult a rablótámadás gyanúsítottainak köre, ám nem találtak bizonyítékot, ami alapján vádat emelhetnének a feltételezett elkövetők ellen, ezért kérték az FBI segítségét, abban bízva, hogy az amerikai nyomozóiroda rendelkezésére álló csúcstechnológiával sikerül rábizonyítani az elkövetőkre a bűnösséget. A háromszéki rendőrök egy biztonsági kamera felvételeit adták át, de a rajta levő alakok túl messze álltak, ezért a korszerű eszközökkel sem tudták kideríteni a személyazonosságukat. A rendőrség annyit elárult, hogy a gyanúsítottak nem helyiek.

Két év múlva befejeződhet a rendőrség székházának építése

Liviu Pampu-Romanescu rendőrparancsnok a megyei főkapitányság épülőfélben lévő sepsiszentgyörgyi székházáról beszélve elmondta, hogy

a beruházás teljes értéke meghaladja a 46 millió lejt, tavaly 6 millió lejt kaptak erre a célra.

Több mint tíz éve épül, két esztendő múlva befejeznék a székházat. Archív Fotó: Bíró Blanka

A parancsnok hozzátette, már a belső munkálatokat végzik, így ha ilyen ütemben érkeznek a pénzek a központi költségvetésből, két év múlva átköltözhetnek az új székházba. A rendőrség ugyanis évekkel ezelőtt kénytelen volt kiköltözni egy belvárosi ingatlanból, mert azt visszaszolgáltatták egykori tulajdonosának. A belügyminisztérium 2008-ban a csendőrlaktanya szomszédságában kezdte építtetni az új rendőrszékházat.

{A}

A város vezetősége évekkel ezelőtt felajánlotta, hogy átveszi a félkész ingatlant, és szolgálati lakásokat alakítanak ki benne, de a belügyminisztérium ezt elutasította. A rendőrségi székház három szárnya 3500 négyzetméteren terül el, az épületben lesz étkezde, garázs, fogda és tornaterem is.

Hatvanszoros túljelentkezés a rendőri állásokra

Kovászna megyében százhetvenen jelentkeztek a három meghirdetett tiszti állásra, a versenyvizsgát márciusban szervezik. A parancsnok elmondta, jelenleg az állásaik 79 százaléka van betöltve, az alkalmazottak átlagéletkora 30 év.