Tíz-húsz oltóanyag jut most kórházanként

Széchely István 2019. február 12., 11:53

Utánpótlást kapott Hargita megye influenza elleni oltóanyagból, ám mindössze néhány száz adag vakcinát utalt ki az egészségügyi minisztérium. Jó hír viszont, hogy csökkenő tendenciát mutat az influenzás megbetegedések száma.

A kórházak és a háziorvosok egy része kapott az oltóanyag-utánpótlásból. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mindössze 300 adag influenza elleni védőoltást kapott utánpótlásként Hargita megye az egészségügyi minisztériumtól. A szezonális influenza elleni oltáskampány kezdetén, azaz októberben közel hétezer védőoltást utalt ki a szaktárca a megyének, ám az már elfogyott, ezért volt szükség utánpótlásra.

Már szét is osztották

Nagyon kevés oltóanyag érkezett most, a szállítmányt már szét is osztották a kórházaknak, illetve a háziorvosoknak – tájékoztatott dr. Lázár Cecília, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság járványtanász szakorvosa.

A kórházak csak 10–20 adagos pótlásokat kaptak,

annyit, amennyit kértek korábban. A háziorvosok közül nem is jutott mindenkinek, csak azoknak, akik a rendelkezésre álló nagyon rövid idő alatt igényeltek utánpótlást, de így is rendelőnként csak pár adag oltóanyagot kaphattak.

{A}

Jó hír viszont, hogy úgy tűnik, csökkenni kezdett az influenzás megbetegedések gyakorisága Hargita megyében. Noha a múlt heti megbetegedésekről hétfőn még nem volt végleges összesítés, de amint azt a járványtanász szakorvos elmondta, az utóbbi időben kevesebb olyan tesztet kellett elvégezni, ami az influenzafertőzést igazolja vagy cáfolja, ez pedig arra enged következtetni, hogy

csökkenő tendenciát mutat a megbetegedések száma.

Kétezer-ötszáz oltást kértek, kevesebb mint felét kapták

Maros megye számára kétezerötszáz influenza elleni védőoltást kért az egészségügyi igazgatóság, ennek kevesebb, mint a fele érkezett meg – tájékoztatott Stelian Caraghiaur. A Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, az ezer védőoltás elsősorban a háziorvosi rendelőkbe jut el,

a lakosságot oltják be belőle.

Kérdésünkre, hogy jut-e az oltásból a kórházakba is, Caraghiaur annyit mondott, hogy az még bizonytalan. Maros megyében tizenegy, influenza vírussal fertőzött beteget vettek nyilvántartásba, közülük három személy elhunyt a vírus okozta szövődmények miatt. Valamennyien még más betegségben is szenvedtek. A halálesetek még januárban történtek.