Levélben értesítik az adófizetőket, hogy mennyit kell idén fizetniük

Kovács Eszter 2019. február 11., 17:36

Megkönnyíti az adóköteles székelyudvarhelyiek dolgát a város polgármesteri hivatala, idéntől ugyanis bevezették, hogy postai úton mindenkinek személyre szóló kiértesítést küldenek, amelyben közlik, hogy mennyi a befizetendő adója.

Tudakozás céljából már nem kell a pénztárhoz menni, de fizetni is lehet online Fotó: Barabás Ákos

A levélformában kiküldött értesítő – amelyet sokan már a napokban megkaphattak – azért jelent könnyebbséget az udvarhelyieknek, mert így csupán a tudakozás céljából nem kell bemenniük a hivatalba – tájékoztatott a sajtóosztály. A befizetendő adók mellett a postai küldemény polgármesteri levelet és kifizetési értesítőt is tartalmaz: ez utóbbi alapján

otthonról, online is kifizethető az adó banki utalással, illetve a ghiseul.ro weboldal révén bankkártyával.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy az értesítők a 2019. január eleji állapotot tükrözik, azaz ha valaki időközben kifizette helyi adóit, még egyszer nem kell fizetnie.

{A}

„Az értesítés ellenőrzésképpen is szolgálhat, mindenki ellenőrizheti, hogy milyen ház, terület vagy autó szerepel a nevén az adóosztály nyilvántartása szerint” – hívta fel a figyelmet a sajtóosztály.

Egyébként Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának adóosztályán igényelhető otthoni hozzáférés is az adók és adózandó javak megtekintésére, így ezek bármikor követhetők online is. Ugyanakkor ha az adóköteles lakosoknak további dokumentumokkal kell kiegészíteniük irataikat, ezt az első adófizetési határidőig, azaz március 31-éig tehetik meg.