Újabb filmélmények a Berlinaléról

Bács Béla János 2019. február 11., 17:10

Újabb generációs alkotást, valamint egy kémfilmet néztünk meg a 69. Berlini Filmfesztiválon. Újabb fesztiválplakátot mutatunk.

Képkocka a Sune vs. Sune című filmből Fotó: Unlimited Stories AB / Nordisk Film AB

A Generáció szekcióban vetített film (elsősorban) tíz éves szereplőinek életét mutatja be, a reális életüket és a fantázia világukat is felvillantva a néző számára, amint éppen a családból hozott mintákkal igyekeznek boldogulni az iskolai környezetben.

Ezek a minták olykor kontraproduktívnak bizonyulnak és megnehezítik a főszereplőnk azon törekvéseit, hogy megőrizze az osztályban kivívott pozícióját és, hogy közelebb kerüljön szíve választottjához.

Végül lelkiismeretének szavára hallgatva próbál talpra állni és önmaga lenni.

Növekedés, akadályok és folyamatos változás. Félelem, zsarolás és árulás. Felismerés, közeledés és bocsánatkérés.

Vajon tényleg sosem késő tennünk valamit azért, hogy ne legyünk saját magunk elfércelt kiadása? Vegyünk mély levegőt és...

A Sune vs. Sune producerei, rendezője és főszereplői nézői kérdésekre válaszolnak Fotó: Bács Béla János

A stáb jelenlevő tagjai nézői kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a filmet siker övezte Svédországban, ugyanakkor a speciális effektusokért többször is díjaztak és ugyanezzel a művész-társasággal újabb film forgatását szervezik. Sokat elárul az egyik főszereplő kislány tehetségéről (Lily Wahlsteen), hogy azért nem lehetett itt a vetítésen, mert már egy újabb előadással örvendeztette meg a nézőket, ezúttal a világot jelentő deszkákon, hazájában. Talán, hallunk meg róla.

{A}

Képkocka a Die Argentin című filmből Fotó: The Operative/IMDb

Die Agentin (The Operative 2019)

2019-es német, francia, izraeli, amerikai koprodukció, Yuval Adler rendezésében. Főszereplők: Diane Kruger, Martin Freeman és Cas Anvar.

Megszólal egy reggeli sportját végző férfi mobiltelefonja. Egy női hang csak ennyit közöl: Apám meghalt. Újból.

Ha a film rövid leírását nem olvastuk volna, akkor is tudjuk most már, hogy egy kémfilmet látunk. Rachel világot látott, több nyelvet beszél, de gyökértelen. Miközben egyre magasabbra jut az iráni ellen dolgozó izraeli kémelhárítás rendszerében, megtalálja az igaz szerelmet. Mint várható, ez bonyodalmakhoz vezet, melyek elől nem igazán menekülhet el és még Európában sem lehet teljes biztonságban.

A film nem lép át sajnos egy szokványos kémfilm keretein, azonban bemutat néhány elemet az izraeli-iráni konfliktusból, a rendező prizmáján keresztül.

A Delphi filmszínház. A Fórum szekcióban vetített filmeknek ad otthont Fotó: Bács Béla János

Juliette Binoche a vörös szőnyegen Fotó: Bács Béla János

Juliette Binoche Dieter Kosslick társaságában Fotó: Bács Béla János

Földalatti-medve. Plakátsorozatunk újabb darabja Fotó: Bács Béla János