Huszonnyolc éve készül, idén vajon meglesz?

Simon Virág 2019. február 11., 16:01

Teljes mértékben elkészült a ratosnyai vízgyűjtő és vízerőmű, már csak az érintett erdőterületet kell kivenni a nyilvántartásból és kivágni a fákat – nyilatkozták az illetékesek a beruházás kapcsán.

A vízierőmű építése. Nem tudni, hogy eddig mennyi pénzt költöttek rá. Archív Fotó: Panoramio

A radnóti hőerőmű bővítését megtekintő energetikai miniszter beszélt a Maros megyei hidrotechnikai létesítményekről is, többek között a ratosnyai vízerőműről. Anton Anton energetikai miniszter elmondta, hogy a  ratosnyai vízerőműnél a munkálatokat befejezték, már csak a működtető, a Hidroelectrica és az erdészeti hivatal vezetői közötti kérdéseket kell tisztázni, ezt követően pedig a gyűjtőtavat fel lehet tölteni, a vízerőművet be lehet indítani. Tudomása szerint az érintett vállalatok vezetői már megegyeztek a következő lépésekben,

így hamarosan beindul a 28 éve épülő létesítmény.

Mircea Dusa Maros megyei prefektus tudomása szerint az elkövetkező időben a leendő vízgyűjtő tó medrében levő fákat ki kell vágni és kivenni az erdészeti hivatal nyilvántartásából, ami hamarosan megtörténhet.

{A}

A 120 méter magas ratosnyai gát építését 1989-ben hagyták jóvá, az építkezési engedélyt 1990-ben bocsátották ki, de a tisztázatlan bürokratikus helyzet miatt többször rövidebb-hosszabb ideig leálltak a kivitelezéssel. A teljes beruházáshoz összesen 534 hektár erdőt sajátítottak ki, ebből a vízgyűjtő tavat 210,5 hektáron alakítják ki, a fennmaradó területen a hidrotechnikai létesítmények és a tó körüli út van. A beruházás értéke pontosan nem  ismert, de becslések szerint több száz millió euróra rúg.