Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a székelyudvarhelyi kórházban

Széchely István 2019. február 11., 12:03

A felső légúti megbetegedések gyakorisága miatt már egyáltalán nem engedik be a látogatókat a székelyudvarhelyi kórházba.

Fotó: Barabás Ákos

Lukács Antal, a kórház főigazgatója félreértésnek nevezte, hogy a korlátozásra vonatkozó múlt heti érdeklődésünkre azt válaszolta, hogy e tekintetben nem változott semmi.

{K1}

A teljes látogatási tiltás már akkor érvényben volt, arra értette, hogy nem változott semmi – magyarázta megkeresésünkre. A betegek látogatói az elmúlt napokban a kórház bejáratánál értesültek a teljes tilalomról, lapunkhoz is érkezett panasz a hétvégén arról, hogy olvasónk csak nehezen, a biztonsági őr kíséretében mehetett fel pár percre a kórház egyik osztályára, hogy bennfekvő idős édesapja szennyes ruháit kicserélje.

Ezekben az esetekben az a megoldás, hogy a csereruhákat tartalmazó csomagot a földszinten fel kell címkézni és azt majd a személyzet juttatja el a beteghez, illetve ők viszik le szükség esetén a hozzátartozóknak a páciens mosnivaló ruháit is

– mondta érdeklődésünkre Lukács Antal. Más csomagokra, például élelmiszerekre ez nem érvényes, már csak azért sem, mert azzal is behurcolhatók a kórházba a légúti fertőzések kórokozói, ezt pedig szeretnék elkerülni. A kórházban ápolt betegek megfelelő mennyiségű és tápértékű élelmet kapnak a kórházi konyháról és az biztonságos is, hiszen laborvizsgálatoknak vetik alá – érvelt az igazgató.

{A}

A teljes látogatási tilalmat a megyei népegészségügyi igazgatóság javaslatára vezette be a kórház,

az intézkedés meghatározatlan ideig marad érvényben,

enyhíteni vagy feloldani is a népegészségügyi igazgatóság javaslatára fogják majd, amikor az intézmény a légúti megbetegedések száma alapján ez már indokoltnak tartja.

A székelyudvarhelyi kórház mellett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is tart a látogatási tilalom.

{K2}