A betegek világnapjának üzenetei

Molnár Melinda 2019. február 11., 10:27

Huszonhetedik alkalommal ünneplik a római katolikus egyházban február 11-én a betegek világnapját. A csíksomlyói kegytemplomban ezen a napon tartják a gyulafehérvári főegyházmegye időseinek és járó betegeinek zarándoklatát.

Archív Fotó: Kristó Róbert

A betegek világnapjának célja, hogy kellő figyelmet szenteljünk a betegeknek, és jobban megértsük a szenvedést. A katolikus templomokban az igénylők számára ünnepi szentmiséken szolgáltatják a betegek kenetét.

Ünnepléstörténet

Mint ismeretes, a lourdes-i jelenések napját, február 11-ét Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól a betegeknek szenteli a világegyház. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadette tizennégy éves francia lánynak. 15-én, a jelenés helyszínén, a Lourdes melletti Massabielle sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Lourdes világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni. A megmagyarázhatatlan gyógyulások száma sok ezer, ebből csodás gyógyulásnak hetvenet ismer el a római katolikus egyház.

Tanulnunk kell belőle

A pápa minden évben üzenetet intéz a betegek világnapján a hívekhez. A 2019-es üzenetének mottója: „»Asszony, nézd, a fiad!«... »Nézd, az anyád!« Attól az órától fogva házába fogadta a tanítvány...” (Jn 19, 26–27). Idei levelében a Szentatya kifejtette: „Tanulnunk kell belőle: a betegek szolgálatára létrehozott intézmények számos alapítójának életáldozatig is elmenő nagylelkűségéből; abból a szeretetből fakadó találékonyságból, ami az évszázadok során létrejött kezdeményezéseket jellemezte; az elkötelezett kutatásból, amely a betegek számára újabb és megbízható gyógymódokat keres. A múltnak ez az öröksége segít bennünket abban, hogy megtervezzük a jövőt.” Végül a betegekre, az egészségügyi dolgozókra és az önkéntesekre apostoli áldását adta.

{A}