Gyergyószentmiklóson végezték el a műtétet, amelyet a marosvásárhelyi kórházban sem vállaltak

Gergely Imre 2019. február 11., 11:36

Bonyolult műtétet végeztek el a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházban, amelyhez hasonló orvosi beavatkozások példa nélküliek egy 4-es fokozatú kórházban. Az urológiai betegségek gyógyításában új lehetőségek nyílnak meg ezzel.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Egy 75 éves Neamț megyei férfit hólyagrákkal utaltak be a gyergyószentmiklósi kórházba. A betegség annyira előrehaladott volt már, hogy legtöbb másfél hónapot jósoltak a betegnek.

Dr. Lukács Zoltán urológus szakorvos úgy döntött, elvégzi azt az operációt, amilyenre Gyergyószentmiklóson korábban még sosem került sor.

A beteg elmondása szerint előzőleg a Piatra Neamț-i és a marosvásárhelyi kórházban nem vállalták, hogy megműtsék.

Lukács Zoltán urológus szakorvos egy éve költözött haza Magyarországról

Miután a beteget hat napon át előkészítették, csütörtökön Bíró Csaba sebész főorvossal és két asszisztenssel, valamint Tölcsér Zsolt aneszteziológus orvossal együttműködve végezték el a hat órás műtétet. Eltávolították a daganatokkal teljesen telített húgyhólyagot, a vékonybél egy darabjából egy henger alakú tartályt alakítottak ki, amelybe belekötötték a vesevezetékeket, majd mindezt kivezették a beteg felsőtestének jobb oldalán – magyarázta Lukács Zoltán. Az urológiában ennél bonyolultabb műtét csak a Mitrofanoff eljárás, amely 10-13 órás műtétet jelent, és csak a legmagasabb szintű klinikákon tudnak elvégezni – tette hozzá.

Egy ilyen bonyolult, sok időt igénylő beavatkozás nagyon megviseli az orvost is, de most már elmondhatjuk: képesek vagyunk rá

– jelentette ki a szakorvos, aki nem tervezte, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen az elvégzett műtétről, de kollégái meggyőzték erről.

A gyergyószentmiklósi kórházról
A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház az ötös skálán jelenleg négyes besorolású. Tudni kell, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint öt kategóriába sorolhatók be az állami kórházak: a legalacsonyabb szint az ötös fokozat, míg a legrangosabb intézmények rendelkeznek az egyes fokozattal. A besorolást aszerint kapják meg a kórházak, hogy milyen strukturális, intézményi, felszerelési, személyzeti stb. erőforrásokkal rendelkeznek. A Hargita megyei kórházak közül a maroshévízi és a gyergyószentmiklósi négyes fokozatú, a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai pedig hármas. Összehasonlításként, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház egyes besorolású intézmény. Romániában összesen 461 kórház működik, ezek közül mindössze hétnek van egyes besorolása: a marosvásárhelyi mellett kettő Bukarestben, egy-egy pedig Kolozs, Iași, Temes és Konstanca megyében működik.

{A}