Kétségbeesetten keresik a háziorvost Mikóujfaluban

Bíró Blanka 2019. február 10., 18:19

A Facebook igénybevételével keres háziorvost a községbe Mikóújfalu polgármestere. Demeter Ferenc a romániai háziorvosok Facebook-csoportjában tette közzé orvoskereső-felhívását, amelyet már most több mint 3500-an osztottak meg.

Hiány van a háziorvosokból. Egyes települések lakói már nagyon megérzik ezt. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

„Kétségbeesetten keresünk háziorvost a szomszédos község önkormányzatával. Két szoba-konyha- fürdőszobás szolgálati lakást ajánlunk. Mikóújfalunak 1800 lakosa van, a 4 kilométerre fekvő Málnás községnek további 1000. Valamelyik településen munkapontot lehet létesíteni. A faluban vannak egészségügyi asszisztensek, gyógyszertár. A vidék szép, borvízforrások vannak, az emberek nyitottak, vendégszeretők. Az önkormányzat mindenben támogatja az orvost” – írta Demeter Ferenc a közösségi oldalon.

A mikóújfalusiak többsége Sepsiszentgyörgyön iratkozott be háziorvoshoz, ám az idős, krónikus betegeknek nehézséget jelent, hogy egy receptért mindig be kell utazzanak a 21 kilométerre levő városba.

A szociális segélyért közmunkázókat is elveszítik, mert ők nem tudják kiváltani a háromhavonta kötelező orvosi igazolást, miszerint munkaképesek.

Mikójfaluban tavaly március óta nincs háziorvos, mivel az addig praktizáló orvos nyugdíjba ment.

A Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár tavaly év végi jelentése szerint 2016-ban még 105 háziorvosi rendelővel volt szerződésük, tavaly már csak 98 háziorvos dolgozott.

Vidéken 43 háziorvosi rendelő látja el az egészségügyi alapszolgáltatást, városokon 55.

Öt községben- Kézdiszentkereszten, Maksán, Dálnokban, Málnáson és Mikóújfaluban nincs háziorvos, tehát gyakorlatilag közel hétezer személy maradt ellátás nélkül. Seres Lucia a háromszéki háziorvosok szövetségének elnöke rámutatott: Kovászna megyében

28 orvos hamarosan betölti a 65 évet, nyugdíjba vonulhatnak, ám nincs aki átvegye a helyüket.

Seres Lucia hangsúlyozta, évek óta kongatják a vészharangot, hogy ha nem növelik az alapellátásra szánt költségvetést, és nem csökkentik a bürokráciát, elsorvasztják az ágazatot, hiszen egyre kevesebben választják ezt a szakot.

{A}