A kolozsvári rapduó és a kézdivásárhelyi dobos sem lesz idén már ott az Euróvízión

Szász Cs. Emese 2019. február 10., 14:51

Ezúttal sem kímélte A Dal 2019 zsűrije a kolozsvári fiúkat, a múlt heti válogatón is a közönségszavazatoknak köszönhetően jutott tovább a USNK, ezúttal azonban ez nem sikerült nekik, így búcsúzniuk kellett a Duna Televízió dalválasztó műsorától.

Kemény kritikákat kapott a USNK a zsűritől Fotó: Facebook/USNK

Az Acoustic Planet nyerte A Dal 2019 első elődöntőjét szombaton, a Nyári zápor című daluk ugyanis 45 pontot kapott a zsűritől és a nézőktől. Szintén bekerült a fináléba Petruska, aki a Help Me Out of Here című dalt adta elő, és Vavra Bence, aki a Szótlanságot énekelte; mindketten 42 pontot szereztek.

A negyedik továbbjutó a nézők szavazataival a The Middletonz és a Roses című dal lett, így ez a formáció is folytathatja a Duna Televízióban és a Duna World csatornán sugárzott showműsort, amelynek az a tétje, hogy ki képviseli Magyarországot a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon Izraelben, Tel-Avivban.

A négy zsűritag zenész, előadó – Vincze Lilla, Both Miklós, Mező Misi és Nagy Feró – mellett az ötödik zsűritag a közönség volt. A nézők a produkciók elhangzása alatt 1-től 10-ig pontozhattak sms-ben, ezeket összesítették, átlagolták és hozzáadták a négy zsűritag pontjaihoz, így jutott tovább három dal. Utána kezdődött a közönségszavazás, ami alapján dőlt el a negyedik továbbjutó.

A kolozsvári USNK tagjai a Posztolj! című számmal jelentkeztek a dalversenyre, de

a zsűrinek egyértelműen nem a rapduó és a dal a favoritja,

Videó: A Dal

Vincze Lilla énekesnő például elismerte, hogy messze áll tőle a műfaj, saját zenei világában nehezen tudja elhelyezni, Both Miklós úgy érezte, hogy nincs több jelentése, nem akarja újra meg újra meghallgatni, Nagy Feró pedig egész egyszerűen azt mondta, ez nem az a dal, amelyet egy mai fiatal nagymamakorában is énekelni fog. A fiúk így a műsorban végig utolsó helyen álltak, és a közönségszavazás sem nekik kedvezett ezúttal, hiszen a legtöbb közönségszavazatot Kállay Saunders András formációja, a The Middletonz kapta.

{A}

A yesyest nem bírálta épp ennyire a zsűri: az elektronikus pop stílust képviselő duó tagjai a kézdivásárhelyi dobos, Katona Tamás és a budapesti énekes-harmonikás Szabó Ádám, akik az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójának második kiadásában lépnek fel már, ezúttal az Incomplete című dallal versenyeztek, de pontszámaik nem voltak elegendők a továbbjutáshoz.

A Dal 2019 már erdélyi favoritok nélkül folytatódik, február 16-án zajlik majd a második elődöntő, az pedig, hogy melyik lesz Magyarország legjobb dala, a február 23-ai döntőben derül majd ki.