Berlinale 2019: Lázadó - a Generáció szekció filmjeinek közös nevezője

Bács Béla János 2019. február 09., 16:12

A filmfesztivál ezen alegységébe 2500 filmet neveztek be, 62-nek sikerült bekerülnie a programba. Ebben a szekcióban három tagú nemzetközi zsűri ítéli oda majd a díjakat, ezen túl pedig gyerekzsűri is díjazza majd a legjobb filmet.

A képen látható intézmény, A világ kultúráinak háza ad otthont a Generáció szekcióban vetített filmek nagyrészének Fotó: Bács Béla János

Nyitófilmnek Erik Schmitt német rendező Cleo című alkotását jelölték. A film négy év alatt készült el, száz munkatárs közreműködésével.

Tartalmas, és formanyelvében izgalmas, kreatív alkotást tekinthettünk meg.

Vörös szőnyegen a Cleo főszereplői. Világpremier előtt Fotó: Bács Béla János

Bárcsak visszatekerhetnénk az idő kerekét... Már kislány kora óta erre vágyik Cleo, abban a reményben, hogy az újrakezdés lehetővé teszi majd számára a már átélt életcsapások elkerülését.

Képkocka a Cleo című filmből Fotó: Detailfilm / Johannes Louis

Miközben a megoldáshoz egyre közelebb kerül, az is egyre inkább körvonalazódik, hogy ennek ára van. Majd a teremtés pillanatát megelőzően folytatott beszélgetésében az is kiderül, hogy

a múltban való élést csak a jelen teljes feláldozásával valósíthatjuk meg.

És nem kizárt, hogy a jelenünkben rejlő varázs értékével, semmi más nem ér fel és az több, mint bizonyos igazán mély személyes döntéseinket senkire nem ruházhatjuk át.

A plakátsorozat újabb darabja. Berlinben sem alszik minden medve télen Fotó: Bács Béla János

Rizikó a tökéletesség helyett – mottóval indult a az idei Forum szekció, Dan Sallitt alkotásával.

Mara új iskolába kerül, ahol hamarosan mobbing áldozatává válhatna, ha Jo nem veszi őt védelmébe. Életre szóló barátság születik. A szó szoros értelmében.

A Fourteen rendezője és két főszereplője a filmről beszéltek Fotó: Bács Béla János

Jo és Mara aligha lehetnének különbözőbbek, egyikük magas, szőke, másikuk alacsony és barna, Jo vívódása a külvilág felé is megnyilvánul, Mára inkább csendes és segítőkész, a különbözőségék azonban nem emelnek gátat kapcsolatuknak, inkább, mintha táplálnák azt. A film kisebb-nagyobb ugrással halad az időben, miközben a barátnők

egyre újabb és újabb kihívásokkal kell megbirkózzanak a már megszokottak mellett.

Közelség és eltávolodás, rejtély és keresés, csend és lázadó könnyezés. Párbeszédekre alapuló dráma egy női barátság koporsóig vezető életútjáról.

{A}