Randevú egy életen át – kezdődik a Házasság hete rendezvénysorozat

Simon Virág 2019. február 09., 12:50

Randevúra, a házassági kötelékek megerősítésére hívják a házaspárokat vasárnaptól az idei Házasság hete rendezvénysorozat szervezői. Székelyföldön több helyen találkozások, előadások, romantikus vacsorák lesznek, ezekből tallóztunk.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Mint Bakó Máriától, a Családpásztorációs Központ munkatársától megtudtuk, a Házasság hete rendezvénysorozat Angliából indult, Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság jelentőségére irányítja az emberek figyelmét, arra, hogy az egészséges házasság mennyire fontos, és egyben milyen előnyös az egész társadalom számára. Fő célkitűzése, hogy újszerű, kreatív módon ismertesse meg az emberekkel azokat a hagyományos értékeket és bibliai alapelveket, amelyeknek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti a házasságokat.

Tavaly már több mint harminc helyszínen hívták a házasokat rendezvényekre, idén is érkeznek a programhirdetések, ezeket feltöltjük a hazassaghete.ro oldalunkra. A 2019-es év mottója »Randevú egy életen át«. A házasság általában randevúkkal kezdődik, most arra kapnak meghívást a párok, hogy ne csak emlékezzenek a régi randevúkra, hanem frissítsék fel találkozásaikat, együttléteiket úgy, hogy azok megújuló randevúkká váljanak

– részletezte Bakó Mária.

Marosvásárhelyen és Marosszentkirályon

A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban  vasárnap 17 órakor a házasokért imádkoznak az egybegyűltek. Vezeti: Balla Imre segédlelkész, közreműködnek a Házas Hétvége lelkiség házaspárjai, zenél a Remény együttes. 18 órától szentmise lesz. Hétfőn ugyanott a 18 órai szentmisén Varga László kaposvári püspök beszél, majd dr. Csókay András idegsebész és felesége, Altay Daniella tesz tanúságot házasságukról, hivatásukról.

Szerdán a Családpasztorációs Központ meghívására dr. Pécsi Rita neveléskutató tart előadást 16 órától A bűvös motiváció címmel pedagógusoknak, hitoktatóknak, 19 órától Kapcsolódásra teremtve – kötődés és társas intelligencia a házasságban  házaspároknak, házasságra készülőknek. Helyszín:  Deus Providebit Ház, Szent Mihály-nagyterem. Az előtérben könyvvásár lesz Pécsi Rita és a Harmat kiadó könyveiből. Szombaton imareggelit szerveznek házaspároknak a Marosvásárhelyi Kövesdombi Református Gyülekezetben, reggel 8 órától. Meghívott Barticel Kiss Emese és Krisztián, a zenei szolgálatot a Jó hír dicsőítő csoport végzi. Az alkalom kosaras. Programfelelős: Kövesdi Attila, telefonszáma: 0744-490.286.

Szintén szombat 18 órától Páros játék-életjáték-társas-játék estet tartanak a kapcsolatokról az OH kártya asszociációs képeivel a Deus Providebit Ház Márton Áron-termében. Vezeti Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa. A teljes hét folyamán a város több középiskolájában házaspárok tesznek tanúságot életükről, kapcsolatuk fejlődéséről, a házasságra való készülésről diákcsoportoknak Belényesi Gabriella, a Philothea klub szervezésében.

Marosszentkirályon szerdán 19 órától Gál Józsefné Szabó Tünde református lelkipásztor, egészségügyi asszisztens Férfi agy-Női agy címmel tart előadást a református templomban. Ugyanott csütörtökön 19 órától Sógor Árpád, a Kolozsvári Teológiai Intézet ifjúsági lelkipásztora a házasság művészetéről beszél.

Csíkszereda és környéke

A Házasság hete alkalmából Csíkszeredában Vacsora kettesben programot szerveznek, amely
egy jó lehetőség a párotoknak közös együttlétre. Az est védnöke Hajlák Attila István kézdivásárhelyi segédlelkész. A szervezők elérhetősége: 0745-410 631.

Csíkszentimrén a napközi otthonban február 16-án 11 óra 30 perctől tartanak előadást Életre szóló nap címmel. A csíkszentmihályi polgármesteri hivatalban Találkozásaink címmel tartanak találkozót február 13-án, szerdán 19 órától. Meghívottak: Kelemen Levente és Erzsébet, a Főegyházmegyei Családpásztorációs Iroda munkatársai. Az esten a jelenlevőket megáldja Tankó Szilveszter helyi plébános.

Székelyudvarhely és környéke

Székelyudvarhelyen február 14-én 18 órakor a Városháza Szent István-termében dr. Pécsi Rita neveléskutató Kapcsolódásra teremtve – kötődés és társas intelligencia a házasságban címmel tart előadást házaspároknak, házasságra készülőknek. 20 órától meghitt vacsorán is részt lehet venni a Gondűző étteremben.

A magyarországi neveléskutató 14 órától a hitoktatóknak, pedagógusoknak, szülőknek tart egy külön előadást Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel? címmel a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal  Szent István-termében.

Szentegyházán a Szent Gellért Alapítvány a Házasság hete jegyében lehetőséget kínál a szentegyházi és környékbeli házaspároknak kapcsolatuk megerősítésére a hétköznapokban. Február 12–21. között tíznapos online feladatsor küldenek házaspároknak, akik szeretnének bekapcsolódni megtehetik a következő elérhetőségeken: hazassaghete.szentegyhaza@gmail.com email-címen, vagy a 0744-986 752-es telefonszámon. Február 22-én, pénteken Szentegyházán a Velence vendéglőben romantikus vacsorát szerveznek. A rendezvény tombolabevételét a négyéves Ferencz Dávid második hallásszervi műtétjére ajánlják fel.

Gyergyószentmiklós és környéke

Gyergyószentmiklóson február 11-én, hétfőn 17.30 órától ökumenikus istentisztelet lesz a református templomban, majd a református gyülekezeti teremben 18.30 Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész és felesége, Ruszka Mária Magdolna tart előadást Beszélgetés egy életen át címmel. Február 12-én kedden 18 órától Szent István Plébánián a meghívott házaspárok beszélgetnek kapcsolatok örömeiről és nehézségeiről. Február 13-án, szerdán 18 órától a baptista imaházban (Tölgymező utca 15.)  filmnézés és beszélgetés lesz. Február14-én, csütörtökön az unitárius templom 18 órától Lelkünk zárt ajtóin címmel zenés beszélgetés lesz a párkapcsolatokról Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája alapján. Előadó: László Judit zenetanár. Február 15-én, pénteken 18 órától szentségimádás lesz a Munkás Szent József templomban a házasulandó párokért, házaspárokért és a válságban lévő házasságokért. 19 órától Szent Miklós plébánián Randevú a bibliában és ma címmel bibliodráma  programot szerveznek házaspároknak. Ez a program korlátozott létszámú (legfeljebb nyolc pár), így előzetes bejelentkezés szükséges legkésőbb február 12-é ig a 0723-364 676-os telefonszámon. Február 18-án, szombaton 19 órától  romantikus vacsorát szerveznek a házaspároknak a Rozmaring vendéglőben, előzetes bejelentkezés szükséges legkésőbb február 12-ig Vas Magdolnánál a 0746-496 876-os számon.

A gyergyóremetei Családosok közössége február 16-án, szombaton a Csutakfalvi Közösségi Házban szervez romantikus estet házaspároknak, amelynek célja a házasság megerősítése.

Aki nem tud bekapcsolódni a különböző helyszíneken tartandó programokba, az a hazassaghete.ro oldalon tíz randevú-ötletet választhat, amelyek a Szerelmes Kalandtúra menüpont alatt vannak feltöltve. A szervezők szerint a randevúk kiváló lehetőségek, hogy a mindennapos rutinból kiszakadva a házaspárok újra  megerősítsék kapcsolatukat, megújítsák szerelmüket – akár 15-25 évnyi házasság után is.