Elstartolt a Berlini Filmfesztivál újabb kiadása

Bács Béla János 2019. február 08., 17:51

Jó hangulatú, humoros és pörgős ünnepségen nyitották meg a 69. Berlini Filmfesztivált. Anke Engelke színésznő, az est moderátora az idén sem hagyta ki utalásait a kínosan elhozódó berlini reptér építkezésére vonatkozóan.

A fesztivál idején a Friedrichstadtpalast is moziként üzemel. Mozi móduszban is képes mintegy 1500 néző befogadására. A központi nyitó ünnepséget, valamint a kezdő filmet itt is levetítették Fotó: Bács Béla János

Az ünnepség középpontjában azonban egyértelműen a leköszönő fesztiváligazgató állt.

Dieter Kosslick munkásságát állva tapsolva köszöntek meg a jelenlevők, a felszólalók beszédének magvát is az ő építő munkájának méltatása képezte.

A filmfesztivál idei plakátsorozatának újabb darabja. Medve a helyzet magaslatán Fotó: Bács Béla János

Michael Müller, Berlin hivatalban levő főpolgármestere beszédében utalt a száz éve megszavazott német alkotmányra (Weimári köztársaság), mely alaptörvény kimondta a kultúra szabadságát, valamint rögzítette az állam kötelezettséget annak támogatására. Beszédében arra is kitért, hogy

idén lesz 30 éve annak, hogy lebontották a Berlini falat, de máris újak épülnek szerte a világban.

„Néhányan” a nézők közül, amint a nyitó film levetítése után elhagyják a mozitermet. A fesztivál alatt mintegy félmillió mozilátogatóra számítanak, kb. 350 000 jegyet értékesítenek Fotó: Bács Béla János

Az ünnepség alatt ízelítőt kaptunk a versenykategóriában szereplő filmekről, majd ismertették a különböző zsűrik összetételét.

Végezetül a fesztiváligazgató német nyelven, míg Juliette Binoche, a nemzetközi zsűri elnöke franciául nyitotta meg a 69. Berlini Filmfesztivált.

The kindness of strangers (2019)

Dán-kanadai-svéd-német világpremier Lone Scherfig rendezésében.

A fesztivált és verseny kategóriában induló filmek sorát megnyitó produkció központi témája a megbocsájtás. Az egymástól nagyon is eltérő múlttal rendelkező szereplők útja a New York-i Téli palota vendéglőben keresztezi egymást.

Jelenet a filmből Fotó: Per Arnesen/Hanway Films

Amikor már sem a család, sem a rokonok nem nyújtanak/nyújthatnak segítséget egy krízishelyzetben, akkor az idegenek irányába elmozduló kéz és remény találhat biztonságra.

Ebből, a kezdetben talán félénk kezdeményezésből alakulhatnak ki idővel újabb kapcsolatok, melyek felvillantják annak lehetőséget, hogy van kiút, van lehetőség a növekedésre és arra, hogy a ránkbízottakról személyükre szabottan gondoskodjunk. Habár ebből az izgalmas és mélyen emberi világból a film végére kiérünk a „rosszak elnyerik büntetésüket, a jók a jutalmukat” leegyszerűsített és sava-borsától megfosztott világba, a bemutatott karakterek és a közöttük alakuló viszonyok alkalmasak arra, hogy saját világukra is kivetítsük a bennük megfogalmazott kérdéseket.

Megtudunk bocsájtani? Kinek tartozunk mi bocsánatkéréssel? És, ami talán a legnehezebb: megtudunk bocsájtani önmagunknak?
The Kindness of Strangers (2019)
Rendezte: Lone Scherfig
Producer: Marlene Blenkov, Sandra Cunningham
Írta: Lone Scherfig
Szereplők: Andrea Riseborough, Tahar Rahim, Zoe Kazan, Bill Nighy, Caleb Landry Jones, Jay Baruchel
Zene: Andrew Lockington
Operatőr: Sebastian Blenkov
Vágó: Cam McLauchlin

{A}