Engedélyeztetés és vészhelyzetkezelés – a kettő nem ugyanaz, de melyik a fontosabb?

Antal Erika 2019. február 08., 14:00

Nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel a Hargita és Maros megyei tanintézetek egy része. Ezek között van olyan is, amely korábban megkapta a tűzoltósági jóváhagyást, de most elölről kell kezdenie a kérelmezési teendőket, mert időközben szigorodott a vonatkozó törvény.

A tűzoltópalack önmagában nem elég, dokumentációcsomagot kell összeállítani, ami nem egyszerű feladat. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Maros megyében több mint harminc tanintézménynek nincs tűzoltósági engedélye, míg Hargita megyében az iskolák és óvodák mintegy 80–87 százalékának van. Ez nem jelenti azt, hogy ahol nincs engedély, ott kevésbé volnának felkészülve az épületben lévők kimenekítésére egy tűzvész esetén – fogalmazott Görbe Péter. A nehézségeket illetően Hargita megye főtanfelügyelője azt is elmondta, hogy az engedély megszerzéséhez szükséges iratcsomót szakembernek kell összeállítania, ami pénzbe kerül, akárcsak a tűzvédelmi eszközök beszerzése. Mindezekről a polgármesteri hivataloknak kell gondoskodniuk, amelyek költségvetési hiányosságokkal küzdenek, ez pedig egy többletteher számukra.

Az engedélyeztetési eljárás része továbbá az is, hogy „ha már teljes az iratcsomó, akkor a tűzoltóságtól egy szakembernek ki kell mennie a helyszínre ellenőrizni, hogy mindaz, ami a papíron szerepel, a valóságban is megállja-e a helyét” – tette hozzá a főtanfelügyelő.

Kezdhetik elölről

Azzal, hogy a dokumentációt nem egyszerű összeállítani, Călin Handrea ezredes, a Maros Megyei Tűzoltóság vezetője is egyetért. Annál is inkább, mert az utóbbi időben szigorítottak a tűzvédelmi törvényen, így

azok az iskolák, amelyek néhány éve épültek és betartották az akkori előírásokat, most kezdhetik elölről az engedélyeztetési eljárást, mivel a jelenlegi törvény szerint nem jogosultak a tűzoltósági jóváhagyásra.

Az ezredes azt is elmondta, hogy tavaly egyetlen tanintézményt sem bírságoltak meg a tűzoltósági engedély hiánya miatt, idén viszont már szigorúbbak. „Türelmesek voltunk, tavaly senkit nem bírságoltunk meg, de

idén már öt esetben büntettünk, összesen 2500 lejre”

– mondta. Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes érdeklődésünkre megerősítette, hogy jelenleg sok iskolának azért nincs engedélye, mert a törvény változott, és amikor építették vagy felújították az ingatlant, más szabályozások voltak érvényben.

Akadályok

Hargita megyében a csíkszentimrei óvodát 2012-ben fejezték be, felszerelték a szükséges tűzoltóeszközökkel is, de a határidőből kifutva nem szerezték meg a tűzoltósági engedélyt – tájékoztatott Ferencz Károly iskolaigazgató. Mint mondta, még nem bírságolták meg őket, azonban felszólítást kaptak, hogy mielőbb gondoskodjanak az engedélyről.

„Csak az a nagy problémánk, hogy ezt az iratcsomót szakembernek kell összeállítania, mi pedig nem találunk szakembert, senki nem jelentkezik erre a munkára, hiába hirdettük meg többször is, és hirdetjük most is” – panaszolta el az igazgató.

{A}

Csíkdánfalván hamarosan elkezdik az iskolaépület felújítását, ami a tűzvédelmi engedély megszerzési kötelezettségét is maga után vonja – tájékoztatott Kajtár Csaba iskolaigazgató, de hozzátette, hogy a felújítási terv kiterjed a tűzoltósági követelményekre is. Hat hónap áll rendelkezésükre, hogy mindennek eleget téve összeállítsák az iratcsomót, és ezt igyekeznek betartani – mondta az iskolaigazgató.

A felkészültséggel nincs baj

Görbe Péter főtanfelügyelő szerint annak ellenére, hogy nem minden tanintézmény rendelkezik engedéllyel,

egy esetleges tűzesetre mindnek van terve, pontosan meg tudják szervezni az épületek kiürítését,

a benn lévő gyermekek és felnőttek kimenekítését. Felkészültek ugyanakkor egy tűz kioltására is, és a tűzoltó-felszerelésük is megfelel a követelményeknek.