Közösségi adakozásból újabb inkubátorral és egy újraélesztő berendezéssel bővült a székelyudvarhelyi kórház

Kovács Eszter 2019. február 08., 09:09

Negyvenezer lej értékben gyűlt adomány a székelyudvarhelyi kórház újszülöttosztályának javára a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Túl korán érkeztem, segíts rajtam! elnevezésű kampányában. Az összegből inkubátort és újraélesztő-berendezést vásároltak.

Egyenletes nyomással adagolja az oxigént a berendezés: sokszor önmagában ezen is múlhat egy koraszülött élete Fotó: Barabás Ákos

Tavaly januárban 116 gyermek született a székelyudvarhelyi kórházban, közülük kilenc volt koraszülött: egy újszülött súlya egy kiló alatti, kettőjük születési súlya pedig 1500 és 2000 gramm közötti volt. Az újszülöttosztálynak korábban három inkubátora volt, sokszor azonban ezek nem voltak elegendők – tudtuk meg Kiss Szende gyermekgyógyásztól.

Több autó ára két gépre

Az újszülöttosztályon már elkezdett gyűjtést karolta fel tavaly a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány: nyolc településen összesen 53 adománygyűjtő dobozt helyeztek ki, továbbá népszerűsítő kampányt folytattak a Facebookon.

Fotó: Barabás Ákos

A Túl korán érkeztem, segíts rajtam! futamideje alatt összesen

41 606 lej gyűlt össze, örvendetes, hogy az összeg több mint fele magánszemélyektől érkezett

 – mondta el az akció kapcsán Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője. „Egy inkubátort és egy újraélesztő-lélegeztető berendezést vásároltunk.

Ezeket a gépeket elsősorban koraszülötteknek szántuk, de nem csak, sok esetben az érett babáknál is szükség lehet az életmentő gépekre

– magyarázta. Nagy öröm volt továbbá – tette hozzá Csáki Rozália –, hogy nemcsak az adománygyűjtésről szólt a kampány, hanem a kezdeményezők – az újszülöttosztály munkatársai, az Udvarhelyszéki Anyák közössége és az SZKA – a téma „mélyére ment”:

kerekasztal-beszélgetéseket tartottak, kisfilmeket és figyelemfelkeltő anyagokat gyártottak arról, mit jelent a korababa érkezése a családban.

Lukács Antal, a városi kórház menedzsere örömét fejezte ki, hogy az SZKA-ban „leleményes, tenni akaró, jó szándék által vezérelt” partnerre találtak. Fontosnak tartotta hozzátenni: a teljesítmény anyagi értékén, a befolyt összegen és a két berendezésen túlmutat az erkölcsi érték.

Fotó: Barabás Ákos

Két inkubátorral bővült a felszerelés
Minden olyan felszerelésre szükség van, amely a mi munkánkat megkönnyíti, illetve az újszülötteken is segít. Ezért volt nagy szükség az inkubátorra, illetve az újraélesztő készülékre is.

Ez utóbbi eddig nem is volt az osztályon, a berendezés olyankor lesz nagy segítségünkre, amikor a Marosvásárhelyre való átszállításig, sokszor akár órákon át lélegeztetni kell az újszülötteket” – magyarázta Kiss Szende.

Hozzátette, az előírások szerint az 1500 grammnál kisebb súllyal, valamint a 32. terhességi hét előtt világra jött babákat a vásárhelyi megyei kórházba szállítják, a jobb egészségügyi állapotban lévő koraszülötteknek pedig Székelyudvarhelyen viselik gondját. „Tavalyig három inkubátorunk volt, aztán helyi vállalkozók összefogása révén és a Támaszpont Egyesület hozzájárulásával kaptunk még egyet, most pedig egy újabbat” – sorolta a gyermekgyógyász. 2017-ben egyébként 1376 gyermek jött világra a székelyudvarhelyi kórház újszülöttosztályán, tavaly pedig 1357.

{A}