Sártengerben Gagy határában

Fülöp-Székely Botond 2019. február 07., 18:13

Személyautóval szinte járhatatlan az út az udvarhelyszéki Gagytól Maros megye határáig. A Hargita megyei önkormányzatnál a súlyos rönkszállító járműveket okolják, és azt szeretnék, ha együttműködnének velük a szállító cégek, illetve bizonyos időszakokban nem használnák az útszakaszt.

Sártengerben Gagy és Maros megye határa között. A megyei tanács szerint a rönkszállítókat terheli a felelősség Fotó: Barabás Ákos

Hatalmas sár, abban pedig több tíz centi mély tehearautónyomok teszik járhatatlanná a 136-os megyei út Gagy és Maros megye határa közti szakaszát. A helyiek felháborodása talán a legnagyobb, akit csak megkérdeztünk, mindenki az áldatlan állapot megszüntetését követelte, hiszen a lakók ezen az úton juthatnak el a leghamarabb a szomszédos megyébe.

Fotó: Barabás Ákos

Mint a Hargita megyei önkormányzat elnökétől megtudtuk, tavaly 250 ezer lejt költöttek az útszakasz járhatóvá tételére, ezért Borboly Csaba felelős fakitermelést vár el a környéken, hiszen véleménye szerint mindenkinek érdeke, hogy jó legyen az út. Mint tudatta,

hóolvadáskor és az esősebb időszakokban rendszerint letiltják a rönkszállítást az út állapotának megőrzése érdekében, ám nem mindenki tartja be a korlátozást.

Problémát jelent továbbá az is, hogy kevesen kérnek szállítási engedélyt a megyei tanácstól, így pontosan azt sem tudni, kik tevékenykednek a zónában.

Fotó: Barabás Ákos

A megyei önkormányzat elnöke azt javasolja, hogy alakítsanak ki egy rendszert, ahol néhány nappal a szállítás korlátozása előtt közzéteszik a tiltás pontos időpontját. Itt információkat kaphatnak a vállalkozók, és lenne idejük újratervezni a fuvarozást meg az üzleti tevékenységet – véli Borboly Csaba

{A}

Hosszú távú megoldás az lehetne, hogy – a polgármesterekkel, erdészetekkel és szállítókkal egyeztetve – szabályos rakodótereket alakítsanak ki az utak mentén, amivel – Borboly szerint – elkerülhető lenne, hogy tönkremenjenek a sáncok, illetve hogy gyors ütemben romoljon az út minősége.

Fotó: Barabás Ákos

Ami viszont a konkrét, Gagy menti helyszínt illeti, a megyei önkormányzatnál már egyeztettek egy rönkszállító céggel, amely legutóbb problémákat okozott, és azt az ígéretet kapták, hogy a vállalkozó helyreállíttatja az utat.