Már kolbászból is van tiltott

Bíró Blanka 2019. február 07., 17:42

Elmarad a bálványosi nemzetközi disznótoros fesztivál, valamint a kézdivásárhelyi hagyományos termékvásár a Háromszéken megjelent afrikai sertéspestis miatt.

Tiltott vásári kolbász. De tényleg. Képünk illusztráció Fotó: Lukácsi Lehel

Daragus Attila, Torja község polgármestere, a nemzetközi disznótoros fesztivál főszervezője arról tájékoztatott, hogy a fesztivál 14. kiadását március 2-ra tervezték, ám ennek megtartását a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság a sertéspestis megjelenése miatt nem engedélyezi. A rendezvényre tizenöt magyarországi és hazai csapat nevezett be, őket arról értesítették, hogy

a fesztivált valószínű november második felére halasztják.

A rendezvényen egyébként évek óta a hagyományos disznóvágási szokásokat elevenítik fel, hangsúlyt fektetve arra, hogy a résztvevők több térségből érkezzenek, mert így színesebb a bemutatott gasztronómiai kínálat.

{A}

Szintén a sertéspestis-fenyegetettség miatt, hét év után először marad el a havonta megrendezésre kerülő kézdivásárhelyi hagyományos termékvásár. A most szombaton esedékes vásárt szintén az állategészségügyi igazgatóság utasítására nem tartják meg. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos átiratban tájékoztatta a helyi önkormányzatokat, intézményeket, hogy minden nyilvános, az igazgatóság hatáskörébe tartozó esemény megszervezését megtiltják, így próbálják megakadályozni a kór továbbterjedését.

A tiltást 45 napig tartják fenn, amennyiben ez alatt nem jelenik meg újabb eset.

Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, illetve a városhoz közeli Sepsikőröspatakon igazolták vissza a sertéspestis megjelenését.

{K1}