Amiért Berlinben is sorba kell állni...

Bács Béla János 2019. február 07., 17:07

A Potsdam téri árkádok alatt pezseg az élet. Februári délelőttökre nem jellemzően, nagyon sok a járókelő és legtöbben beállnak az itt felállított pénztárak előtt húzódó sorok egyikébe. Csütörtökön kezdődik ugyanis a 2019-es Berlinale, vagyis a 69. alkalommal megrendezett Berlini Filmfesztivál.

Fotó: Bács Béla János

Aki csak most áll be a sorba, az valószínűleg csak a vasárnapi előadások egyikére vásárolhat jegyet, azt is csak ha szerencsés, hiszen pár órája már

elkezdődött a jegyek árusítása a világhálón és a központi pénztáraknál egyaránt, szabályosan, három nappal a vetítést megelőzően.

Mivel a csütörtök esti nyitóünnepségen – helyszűke miatt – csak a meghívottak vehetnek részt, a további érdeklődőknek a rendelkezésre álló legnagyobb teremben közvetítik az eseményt, valamint a verseny-kategória egyik filmjét. Ezekért a jegyekért azonban már hétfőn „meg kellett vívni a harcot”.

Néhány óra múlva tehát, Dieter Koslick – aki 2001 óta vezeti a fesztivált – utolsó alkalommal nyitja meg a filmvilág legnagyobb közönségfesztiválját, az ez évi nemzetközi zsűri elnöke, Juliette Binoche társaságában.

Fotó: Bács Béla János

Akárcsak a városnak, a filmfesztiválnak is a medve a szimbóluma, mely visszatérő motívum a jegyeken, az ajándéktárgyakon, a filmek előtt bejátszott főcímen és a plakátokon egyaránt.

A hat darabból álló plakátsorozatot további beszámolóinkhoz mellékelve mutatjuk be. Hozzátesszük: a tervezők nem bíztak semmit a véletlenre, az inklúzió szelleme, a gender- és a politikai korrektség kézjegye fedezhető fel a sorozaton.

{A}