Egy kicsit most kiveheti a részét a Dan Tanasă elleni harcból

Bíró Blanka 2019. február 07., 16:53

Hétfőtől a Magyar Polgári Párt (MPP) minden irodájában lehetőség lesz arra, hogy a lakosság aláírásával támogassa az ügyészségre benyújtott, Dan Tanasă elleni panaszt.

Dan Tanasă Székelyudvarhelyen. Vajon még visszatér ezek után? Archív Fotó: Pál Árpád

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta,

az aláírók nem lépnek be a perbe, csak aláírásukkal támogatják a beadványt.

„Fontos, hogy a magyar közösség egységet mutasson fel, jelezzük, hogy az ügyészségre benyújtott panasz nem csak az MPP vezetőségének álláspontját tükrözi” – mondta a polgári párti politikus, aki szerint

a beadvány arra jó, hogy fényt derítsen, ki áll a feljelentők háta mögött,

kinek az utasítására cselekesznek. „Elvárjuk, hogy az ügyészség lépjen. Ha nem teszi meg, bebizonyosodik, hogy a román hatalom támogatja a feljelentőket. Dan Tanasă, valamint a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma erőszakra buzdítanak, gyűlöletet szítanak, interetnikus feszültséget gerjesztenek, és mindezt a román igazságszolgáltatás tétlenül szemléli” – részletezte Kulcsár-Terza József.

{A}

A sajtótájékoztatón Pethő István, a párt választmányi elnöke arról beszélt, hogy új időszak kezdődött az MPP életében, szervezettebben működnek, minden fontos ügy mellett kiállnak. Ilyennek tartja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának létrehozását. A Sapientia EMTE felajánlotta, hogy átveszi a magyar orvosképzést, de nem új intézményben kell gondolkodni, hanem a MOGYE magyar karát kell létrehozni, hiszen Románia adófizető polgáraiként ehhez jogunk van – emelte ki Pethő István.

Amint arról beszámoltunk, az MPP kedden a gyergyószentmiklósi ügyészségen magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és bűncselekményre való felbujtás miatt tett panaszt Dan Tanasă bloggerre.

{K1}