Autópályák: ígéretek vannak, elegendő pénz nincs

Simon Virág 2019. február 08., 15:57

Bár az Országos Közútkezelő Társaság (CNAIR) vezetője szerint idén év végéig átadják az A3-as autópálya Radnót–Aranyosgyéres közötti 33,6 kilométernyi szakaszát, a Pro Infrastruktúra Egyesület szakemberei nem látnak erre valós esélyt.

Jelenleg készül a Maroson átvezető híd Marosgezsénél Fotó: Alexandru Duma/Pro Infrastruktúra Egyesület

A jeges, fagyos időszak után ismét dolgoznak az A3-as autópálya Maros megyei szakaszán, Radnót és Maroskece között, valamint a következő szakaszon, Maroskece és Aranyosgyéres között.

A Pro Infrastruktúra Egyesület helyszíni felvételeket készített a Marosludas melletti Marosgezsénél készülő hídról, s azt is megjegyzik, hogy javában dolgoznak a marosbogáti Maros hídon is. A Radnót–Maroskece közötti szakaszt az Astadi cég készíti,

tavaly a munkálatok 39 százalékát fejezték be, jelenleg a terv 58 százalékát valósították meg.

A Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszon a munkálatokkal nagyon el vannak maradva. Itt a Straco cég dolgoztat, s tavaly csupán 13 százaléknyit sikerült megvalósítani a munkálatoknak, jelenleg a 19 százaléknál tartanak.

{A}

Míg a CNAIR illetékesei azt nyilatkozták idei első sajtótájékoztatójukon, hogy 2019 végéig többek között átadják az A3-as autópálya Radnót és Aranyosgyéres közötti szakaszát, a Pro Infrastruktúra Egyesület szakértői ennek ellentmondanak. Nemcsak azért, mert, mint már említettük, a Maroskece–Aranyosgyéres közötti szakaszon nagyon le vannak maradna a munkálatok, hanem az anyagiak hiánya miatt is. A Pro Infrastruktúra Egyesület tudomása szerint

ahhoz, hogy a két pályaszakaszt befejezzék, 462 millió lejre van szükség, s az idei költségvetés-tervezetben egyelőre csak 130 millió lejt hagytak jóvá, ez a szükséges összeg 28 százaléka.

Az A3-as pálya Nyárádtő–Radnót közötti szakaszát tavaly nyitották meg, a Nyárádtő–Marosvásárhely szakaszra és a bekötőútra egyelőre még a versenytárgyalást sem írták ki újra, jelenleg az óvásokat elemzik.

Videó: Alexandru Duma/Pro Infrastruktúra Egyesület

A Pro Infrastruktúra Egyesület által készített drónfelvétel első három és fél percén a Radnót–Maroskece közötti szakasz, míg utána a Maroskece–Aranyosgyéres közötti szakasz látható.