Elindultak Szarajevó felé a csíki olimpikonok

Dobos László 2019. február 07., 14:15

Nagy volt a sürgés-forgás csütörtök reggel a Csíkszeredai ISK Taploca utcai székháza előtt, innen indultak el a február 9–16. között Szarajevóban zajló 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) a Romániát képviselő csíki sportolók.

Hét végén kezdődnek a versenyek a sportolók számára Fotó: Gábos Albin

Márton Simon, az ISK igazgatója személyesen kívánt sok sikert minden sportolónak és edzőnek, majd a – tavaly még a Csíkszeredai Sportklub jégkorong együttesével bajnoki címet szerző – Moldován Ervin vezette kisbusz elindult Bukarest felé. A Román Olimpiai Bizottság (COSR) székházában gyűl össze a küldöttség, aztán onnan a sportolók repülővel, a felszerelés és az edzők egy része pedig autóval utazik el Szarajevóba. Az idei Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon 

Románia hat sportágban összesen 30 versenyzővel vesz részt. Az olimpikonok több mind egyharmada székelyföldi születésű.

Fotó: Gábos Albin

A Román Olimpiai Bizottság közleménye szerint a szakmai stábnak tagja a gyergyószentmiklósi Jánosi István sífutóedző, a csíkszeredai Márton Szilárd biatlonedző, a szintén csíki Kristó Katalin és Kalamár Zsolt, a rövidpályás gyorskorcsolyázók edzői, valamint Czont Attila kinetoterapeuta.

Fotó: Gábos Albin

A nyolctagú biatloncsapatba András Vivien Bernadett, Császár Réka, Váncsa Szilvia és Kovács Tamás (mind Csíkszeredai ISK) kapott meghívót, a szintén nyolctagú alpesisí-csapatnak Lőrincz Eszter (Gyergyószentmiklósi ISK) és Szőke Hunor (Brassói Corona, de Csíkban kezdte a sízést) a tagja, az ugyancsak nyolctagú sífutócsapatba pedig Csutak Andrea (Csíkszeredai ISK) és Fórika Szabolcs (Gyergyószentmiklósi ISK) került be. Rövidpályás gyorskorcsolyában négyen képviselik Romániát, közülük hárman a krónikus pénzhiánnyal küszködő Csíkszeredai ISK neveltjei: Albert Katalin, Vákár-Pongrácz Kriszta és Csillag Csongor József.

A magyar küldöttségnek is van csíki tagja,

Laczkó Vivien Evelin 2018-ig a Csíkszeredai ISK biatlonistája volt, 2019 januárjától Magyarországot képviseli, Szarajevóban sífutásban áll majd rajthoz.