Nemzetközi vonatjegyek internetről – igyekszik tartani a lépést a korral a vasúttársaság

Kovács Attila 2019. február 07., 14:10

Online is megvásárolhatók a nemzetközi vasúti jegyek. Romániából külföldre induló járatokra és más országok belföldi járataira is lehet jegyet váltani az interneten.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A Román Vasúttársaság (CFR) utasszállító ágazata, a CFR Călători által nemrég bevezetett szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a honlapjukra belépve kiválasszuk a nemzetközi vasúti jegyek online vásárlása menüpontot (Cumpără bilete de tren online / Trafic international), de a szolgáltatás ezen a linken keresztül is elérhető.

Nemcsak a Romániából külföldre induló vonatokra, hanem más országok belföldi járataira és két különböző országot érintő utazásra is lehet jegyet vásárolni ilyen módon.

Az indulási-érkezési célállomások megadásával kereshető a megfelelő útvonal, a listából pedig az Európai Unión kívüli országok, így Svájc, Norvégia, Oroszország, Fehéroroszország, vagy Szerbia települései is választhatók. A kiválasztott útra megvásárolt jegyet bankkártyával lehet kifizetni, viszont a

jegy elektronikus formában nem vehető át, csak személyesen.

A személyes átvételre két lehetőség van, egyes városok vasútállomásain vagy gyorspostai kézbesítés nyomán. A nemzetközi vasúti jegyeket legkorábban indulás előtt három hónappal lehet megváltani online, illetve legalább 48 órával az utazás előtt kell ezt megtenni. Utóbbi lehetőség akkor érvényes, ha valamelyik vasútállomáson vagy CFR-jegyirodában veszi át a jegyeket a vásárló, ha gyorsposta szállítja ki, akkor legalább 8 nappal előtte meg kell vásárolni. Amennyiben az utazáshoz belföldi járat igénybevételére is szükség van, legkorábban egy hónappal korábban lehet megvásárolni a jegyet.

Jelenleg a fővároson kívül több helyszínen, köztük Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, vagy Kolozsváron is van lehetőség az interneten vásárolt nemzetközi vasút jegyek átvételére a vasútállomásokon, de ezt a vasúttársaság ki akarja terjeszteni további városokra is.