Az utcán követelnének fizetésemelést

Simon Virág 2019. február 07., 12:13

Országos tiltakozó megmozdulást helyezett kilátásba a gázszolgáltatásban dolgozók szakszervezete, a Gaz Románia, amennyiben az E.on vezetősége nem hajlandó teljesíteni követeléseiket.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A szakszervezetiek azt róják fel a vezetőségnek, hogy nem hajlandóak tárgyalni a fizetésemelésről, nem fogadják a szakszervezetek képviselőit és emiatt feszült hangulat alakult ki.

A Gaz Románia szakszervezet képviselői február 15-re szerveznek tüntetést, amikor a marosvásárhelyi és jászvásári székházak elé akarják hívni a szakszervezeti tagokat.

Úgy vélik, ha a tiltakozó megmozdulások elkezdődnek, akkor nem tudják a gázszolgáltatás biztonságát szavatolni és meghibásodások esetén nem tudnak pontosan és gyorsan közbelépni.

A szakszervezetisek bejelentésére az E.on cég vezetősége kifejtette:

ismeri a szakszervezet képviselőinek követeléseit és hajlandó a tárgyalásokra, de nem hagyhatja figyelmen kívül azt a nehéz helyzetet, amelyben jelenleg a cég van.

„Minden évben fizetésemelést biztosítottunk és különböző juttatásokkal ösztönöztük alkalmazottainkat. A tavalyi év azonban nem volt egyszerű számunkra, változtak a törvények, az állandó változtatások negatívan hatnak a tervezésre, befektetésekre, kiadásokra. Jelenleg egy  sürgősségi mentőcsomag kidolgozásán dolgozunk, amelyek újra stabil alapokra helyezik a céget, hogy meg tudjon felelni, többek között a szakszervezeti képviselők követeléseinek is. Továbbra is hajlandóak vagyunk tárgyalni a fizetésemelésekről és juttatásokról, de a felsoroltakat sem téveszthetjük szem elől” – olvasható az E.on vezetőségének válaszlevelében.

Legutóbb tíz évvel ezelőtt tüntettek a gázszolgáltató alkalmazottai Marosvásárhelyen, akkor a tömeges elbocsátások miatt. A statisztikai adatok szerint az E.on szolgáltatónál az átlagnál nagyobb béreket és juttatásokat biztosítanak az alkalmazottaknak.