Gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé a telekkönyvi kivonatok online igénylése

Kovács Attila 2019. február 10., 20:45

Csökkenti a személyes ügyintézéssel járó feladatokat a telekkönyvi kivonatok internetről való letöltése, majd felhasználása. Az elektronikus formátumban kiadott dokumentumok felhasználhatók különböző ügyvitelek során, igénylésükhöz viszont pontos azonosítási adatok szükségesek.

Az online igénylés gyorsan megy, ha rendelkezünk a szükséges adatokkal Fotó: Gábos Albin

Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) honlapján szereplő magyarázat szerint a tájékoztatás céljából kiadott telekkönyvi kivonat az ingatlanok aktuális kataszteri és jogi helyzetét mutatják. Ezek a dokumentumok az ingatlan területére, a tulajdonjogra és esetleges terhekre – jelzálog, eladási tilalom, fenntartási kötelezettség, hosszú távú haszonbérlet – vonatkozó információkat tartalmaznak. A telekkönyvi kivonat online igényléséhez szintén ezt az oldalt kell felkeresni, amely azonnal felajánlja a lehetőséget. Az epay.ancpi.ro oldalra érve egy felhasználói fiók készítése után oda bejelentkezve lehet kiválasztani és kosárba helyezni a terméknek nevezett dokumentumot.

{A}

Következik az azonosítás, ehhez az igénylőnek ismernie kell az ingatlan beazonosításához szükséges adatokat, azaz, a település neve és a lakcím mellett a helyrajzi, kataszteri és telekönyvi számokat is, amelyeket be kell írni az igénylés során. Amennyiben ezek ismeretlenek, az online kivonatra vonatkozó kérés nem teljesíthető.

Ha valaki azt szeretné megtudni, hogy egy ingatlan szerepel-e a kataszteri nyilvántartásban, illetve szeretné megtudni az azonosításhoz szükséges adatokat, ezt csak személyesen kérheti az illetékes telekkönyvi hivatalnál, külön díjfizetés ellenében.

Ha rendelkezünk a szükséges adatokkal, a rendszer kiállítja a kért dokumentumot, amely letölthető, és kinyomtatható.

Sorin Truță, a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal (OCPI) igazgatója kérdésünkre úgy értékelte, a néhány éve létező szolgáltatás előnye, hogy a telekkönyvi hivatalokban csökkenti a személyes ügyintézéssel járó feladatokat, az igénylőknek pedig nem kell felkeresniük a hivatalokat, különösen hasznos ez akkor, ha a településtől távol élnek.

Néhány napja változott a telekkönyvi kivonatok díjszabásaira vonatkozó előírás, amely szerint az online telekkönyvi kivonatért az igénylőnek változatlanul 20 lejes díjat kell fizetnie, de a személyes ügyintézés esetében, amely a telekkönyvi hivatalban történik, 25 lej a díj.

Ezt a differenciált díjszabást pontosan azért vezették be, hogy némileg csökkentsék a telekkönyvi hivatalokban a zsúfoltságot – tudtuk meg. A közjegyzők is igényelhetnek iratok hitelesítéséhez szükséges telekkönyvi kivonatot online, ez esetükben ingatlanonként 40 lejbe kerül.

Fotó: Gábos Albin

Az igazgató elmondta, az online telekkönyvi kivonat tájékoztatásra szolgál, amelyet el kell fogadniuk a különböző intézményeknek, illetve bankoknak. Felhívta a figyelmet, hogy a kinyomtatott dokumentumon szerepel egy 30 napig érvényes kód, amelynek segítségével bármely intézmény, vagy pénzintézet elektronikus úton azonnal ellenőrizheti ennek valódiságát.

A dokumentumot, amennyiben a telekkönyvet digitalizálták, és az érintett ingatlan szerepel az integrált telekkönyvi és kataszteri nyilvántartásban, az online kérés esetén néhány perc alatt kiállítja a rendszer. Ha ez hiányzik, akkor a digitalizálás miatt két napba is telhet az igénylés teljesítése.