Karády Katalint jeleníti meg új kamaratermi előadásában a Csíki Játékszín

Barabás Hajnal 2019. február 06., 22:01

Az egykoron híres magyar színésznő, Karády Katalin életművét mutatják be a Csíki Játékszínben, Pénzes Csaba monodrámája alapján. A Karády című produkcióban korának ünnepelt díváját Márdirosz Ágnes színművész alakítja majd.

Fotó: Gábos Albin

Újabb kamaratermi előadásra készül a Csíki Játékszín, ezúttal Pénzes Csaba Karády című darabját adják elő február 14-én, pénteken 19 órától. Kányádi Szilárd rendező a darabot ismertető szerdai sajtótájékoztatón életrajzi koncertszínházként jellemezte a színművet.

Fotó: Gábos Albin

Az előadás arra tesz kísérletet, hogy a kezdetektől, azaz a születéstől egészen a színművésznő utolsó előadásáig összefoglalja Karády Katalin magyarországi életét

– ismertette a darab rendezője. Ugyanakkor hozzátette, egyfajta hiánypótló is a történet, hiszen a fiataloknak is lehetőségük nyílik egyfajta képet kapni Karádyról, és megismerni dalait.

Fotó: Gábos Albin

A híres magyar színésznőt Márdirosz Ágnes, a csíkszeredai társulat színművésze alakítja majd,

aki elmondta gyermekkorában több régi, fehér-fekete filmjét is látta a művésznőnek, eljutott hozzá is, az a „szellő, amit Karády meglebbentett”. Mint mesélte, egy régóta dédelgetett álma, hogy eljátszhassa Karádyt a színpadon, amelynek most jött el az ideje. Az előadáson hallhatóak lesznek az egykori díva ismert és kevésbé ismert dalai is, felcsendül például a Hamvazó cigarettavég című dal, illetve a leghíresebb filmjének, a Halálos tavasznak a betétdala, amely az Ez lett a vesztünk címet viseli. A színésznőt zongorán Ráduj Gábor fogja kísérni.

Fotó: Gábos Albin

Az előadást a bemutatót követően február 15-én is megismétlik, majd a hónap második felében, február 22-én is látható lesz a Hunyadi László Kamarateremben. Jegyvásárlásra online a bilete.ro oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 és 18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

Karády Katalinról
Karády Katalin, Kanczler Katalin Mária néven született 1910 decemberében Kőbányán, 1990-ben halt meg New Yorkban. Egy hétgyerekes proletárcsaládban, rendkívüli szegénységben nőtt fel. Színészi tanulmányait 1936-ban kezdte. Végül a fiatal szépséget Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos fedezte fel egy budai mulatóban, tőle származik a jól csengő Karády művésznév is. Első fellépésére a harmincas évek végén, Jób Dániel színházában, Somerset Maugham Az asszony és ördög című darabjában került sor. 1939-1941 között a Pesti és a Vígszínházban lépett fel különböző szerepekben. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikerét követően a kor ünnepelt dívája, szexszimbólum lett. Kilenc év alatt húsz filmfőszerepben láthatta őt a magyar közönség. A második világháború alatt és után azonban fokozatosan ellehetetlenítették művészi pályáját, mellőzötté vált. 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot, Ausztriában, Svájcban, Brüsszelben, majd Brazíliában is élt, végül amikor 1968-ban megkapta az amerikai vízumot, New Yorkban telepedett le, ahol egy kalapszalont vezetett. Itt élt élete végéig, 1990-ig – írja a Wikipédia szabad enciklopédia.