Számos katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk a maros megyei tűzoltóknak és rohammentősöknek

Antal Erika 2019. február 07., 10:41

Több mint húszezerszer hívták a tűzoltóságot a tavaly Maros megyében, a tulajdonképpeni beavatkozások száma ennél valamivel kevesebb volt, ahogy az előző évhez képest is kevesebb alkalommal kellett beavatkozniuk – hangzott el a Maros megyei tűzoltóság évértékelőjén.

Fotó: Haáz Vince

Handrea Călin tűzoltóparancsnok elmondta, 2018-at kevésbé jellemezte a szárazság, ezért a tűzesetek száma is jóval kevesebb volt mint a korábbi években, amikor a legtöbbször a száraz aljnövényzet gyulladt ki. Hasonlóképpen kevesebb volt az árvíz is. Tavaly hét személy életét nem sikerült megmenteniük, ami jóval több a korábbi egy-kettőhöz viszonyítva.

A legtöbb tragédiát, balesetet az emberi oda nem figyelés okozza, holott, ha a megelőzésre több hangsúlyt fektetnének, kevesebb baj történne

– hangsúlyozta Handrea, aki elmondta azt is, hogy sokszor érzi úgy, hogy hiába minden erőfeszítés a részükről, van egy olyan társadalmi réteg, amelyhez nem jut el az információ, illetve nem is fogékony arra.

Fotó: Haáz Vince

Decemberben különösen sok volt a balesetek száma:

143 alkalommal kellett kiszállniuk különböző riasztások nyomán. Ezek közül magánházakban és ipari létesítményekben kiütött tűz, közúti baleset volt a legtöbb.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi, Dózsa György-úti túlzsúfolt közúti forgalom arra kényszerítette a tűzoltóságot, hogy a város kolozsvári kijáratánál, a kombináttal szembeni bevásárlóközpont mellett is létesítsenek egy munkapontot, egyelőre egy mentőautóval – amit majd egy tűzoltóautóval is bővítenének –, ahonnan a Maros megye nyugati régiójában történő balesetekhez szállnak ki.

Marosvásárhely mellett Segesváron és Szászrégenben is működnek alegységeik, illetve munkapontjaik vannak Nyárádszeredában, Szovátán, Dédán, Dicsőszentmártonban, Mezőrücsön és Nagysármáson. Munkapont létesítését tervezik Marosvásárhelyen az Egyesülés negyedben is, ahová szintén egyre nehezebb a gyors kiszállás a forgalom miatt.

Fotó: Haáz Vince

A tűzoltók szakmai felkészültségéről a parancsnok elmondta: az utóbbi években sokat fejlődtek,

sokkal komolyabban állnak a munkához, hivatásszerűen végzik az életmentést, és a nehéz körülmények között is képesek helytállni.

Fotó: Haáz Vince

Számos szakmai tanfolyamon, továbbképzésen vesznek részt, gyakorlatokat is szerveznek számukra. Ilyen szimulációt tartottak többek közt a marosvásárhelyi repülőtéren, ahol egy „légikatasztrófánál” kellett helytállniuk.

Mentési akcióik, bevetéseik között ugyanakkor hegyimentés, robbanás, lakás- és erdőtűz, közúti baleset, árvíz szerepelt.

Fotó: Haáz Vince

{A}