48 kilométer út 124 millió lejből

Fülöp-Székely Botond 2019. február 07., 21:07

Összesen 48,33 kilométernyi utat építtet újjá, illetve korszerűsíttet Hargita Megye Tanácsa Bikafalvától Kányádon és Székelypeteken át Brassó megye határáig, illetve a Kányád–Székelydálya–Városfalva–Oklánd és Kovászna megye határa szakaszon.

Nagy beruházásra készülnek Hargita megyében. A kivitelezést széleskörű konzultáció előzi meg. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A kivitelezési tervek elkészítésére megkötötték a szerződést, a konkrét építkezés leghamarabb ősszel kezdődhet el. Az elkövetkezőkben a lakók javaslataira lesznek kíváncsiak.

Három megyei út érintett

Összesen három megyei út – a 133-as, a 131-es és a 137A jelzésű – érintett a beruházásban. Barti Tihamértől, Hargita Megye Tanácsa EU-s pályázatokkal megbízott alelnökétől megtudtuk, hat hidat kell felújítani, illetve további hármat újjáépíteni. Persze mindemellett a sáncok kialakítására, átereszek elhelyezésére is szükség van. Az alelnök hangsúlyozta,

ez intézményük eddigi legnagyobb értékű projektje, hiszen 124 millió lejbe kerül, amelyből 117,5 millió lejt egy európai uniós pályázatból finanszíroznak.

{A}

Készülnek a kivitelezési tervek

Sok bürokratikus munka után szerződést köthettek a napokban a kivitelezési terveket elkészítő nagyváradi Proiect Construct Regiunea Transilvania vállalattal, amely három hónapot kapott a feladat elvégzésére – újságolta Barti Tihamér. Rámutatott, noha szakembereik elvégezték a szükséges méréseket a nyomvonal mentén, ettől függetlenül

fórumokat is fognak tartani az érintett településeken, hogy a lakók javaslatait is meghallgassák.

A cél az, hogy minél minőségibb munkát végezhessenek. „Jó lenne, ha ebben a fázisban, minél több konkrétumot leszögeznénk, hiszen akkor a későbbiekben nem kellene módosítani a tervet, ami plusz időveszteséget jelentene” – fogalmazott.

Mikor kezdődik a munka?

Az elképzelések szerint három hónap múlva közbeszerzési eljárást hirdetnek a kivitelezésre, s ha ez zökkenőmentesen zajlik, ősszel elkezdhetik az építkezést. Barti szerint ugyanakkor ez a határidő csak ideális esetben tartható, a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy az ehhez hasonló nagyobb beruházások során számtalan probléma közbejöhet.

Ezek közül azt említette, hogy a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése után nem ritkák az óvások a liciten részvevő cégek részéről. Emiatt hónapokig tolódhat a kezdés, így nem kizárt, hogy csak jövő évben tudnak építkezni.