Aszfaltozni fognak Székelyszenttamás és Székelyfancsal között, de más nagyberuházásokra is készülnek Oroszhegy községben

Fülöp-Székely Botond 2019. február 06., 20:15

Idei legfontosabb beruházásai között az oroszhegyi kultúrotthon felújítását, a Székelyszenttamás és Székelyfancsal közötti út leaszfaltozását, valamint a székelyszentkirályi járdaépítést említette Bálint Elemér Imre oroszhegyi polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

Az önkormányzat egyik legfontosabb projektjeként említette Bálint Elemér Imre az oroszhegyi kultúrház felújítását, amely jelenleg is folyamatban van.

A cél az, hogy alkalmassá tegyék az épületet különböző rendezvények – esküvő keresztelő, tor, kulturális programok – megtartására, ami vidéken elengedhetetlen.

Az átalakítás után, a vizesblokk és a konyha kétszázötven személyt tud majd kiszolgálni. Az épület egy részére emeletet is építenek, ahol klubhelyiséget rendeznek be. Ott próbákat és kisebb előadásokat is lehet majd tartani az elképzelések szerint. A tűzvédelemre is hangsúlyt fektetnek, hiszen közel harminc füstérzékelőt szerelnek fel, illetve probléma esetén automatikusan kinyíló ablakok is lesznek.

A megvalósításra 500 ezer eurós támogatást nyert a községháza egy európai uniós pályázaton. A tisztségviselő reményei szerint a munka minőségi lesz, hiszen helybéli vállalkozók nyertek a közbeszerzési eljáráson. A tervek szerint októberben befejezik az átalakítást.

Az önkormányzat megvásárolt egy telket a kultúrház szomszédságában, ahol a Népi mesterségek házát építenék meg. Előtte ugyanakkor egy kisebb közösségi tér is helyet kaphatna, ahol egy játszótér is lenne. Itt megpihenhetnek, kikapcsolódhatnak a lakók. Ennek megvalósítása érdekében pályázatot nyújtottak be a Leader-programban. Nagyjából 130 ezer euróra van szükség a megvalósításhoz, amit a polgármester információi szerint jó eséllyel meg is kapnak.

Tavasszal elkezdik a 34-es községi út aszfaltozását. A polgármester reméli, hogy a kivitelező még idén elkészül a munka nyolcvan százalékával Fotó: Barabás Ákos

Bálint Elemér Imrétől azt is megtudtuk, hogy

tavasszal elkezdődik a Székelyfancsal-Ülke-Székelyszenttamás között lévő 34-es községi út leaszfaltozása.

Alap-, illetve koptatóréteggel is burkolják az utat, valamint a bejáratokat is leaszfaltozzák. Beton és földsáncokat alakítanak ki, átereszeket helyeznek el, de parkolók is lesznek az út mentén. A projektnek ugyanakkor része egy betonhíd újjáépítése is, amely a Ballé patakán vezet át. Mindezt másfél millió euróból valósítják meg, az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) támogatásával. A tervek szerint még idén be kell fejeződjön a munkálat nyolcvan százaléka.

Bálint Elemér Imre arra is kitért, hogy nemrég leszakadt az útnak egy része Székelyszenttamás és Ülke között, így azt is megvizsgálják, hogy ezt kijavíthatják-e a projekt részeként vagy egy újabb támogatásra lesz igény.

Alámosta az utat a Ballé patak, de jókor történt a dolog, hiszen előfordulhatott volna, hogy az építkezés után szakad le, ami nagyobb bajt jelent

– magyarázta.

Az idei tervek fontos részét képezi még a székelyszentkirályi napköziépítés, amelyet szintén elkezdenek tavasszal. Szintén az említett településen folytatni fogják a járdaépítést is, amelyből még 1,3 kilométer gyalogosfelület kialakítása van hátra.

A felsoroltakon kívül Oroszhegyben is terveznek útjavítást, méghozzá a diafalvi részen, ahol 1,6 kilométeren terítenének le aszfaltot.