Nem elég online igényelni a magyar nyelvű polgári esküvői szertartást Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. február 06., 18:18

Bár Marosvásárhelyen online is lehet időpontot igényelni a polgári esküvőre, aki magyarul is szeretné kimondani az igent, ezt személyesen kell kérnie.

Marosvásárhelyen tavaly a várba költözött az önkormányzati házasságkötő terem  Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi városháza majdnem teljesen kétnyelvű honlapján a házasságra való előrejegyzés fül alatt minden román nyelven található meg. Aki online szeretne időpontot kérni annak bizonyos feltételeket kell teljesítenie. Például

csak román állampolgárok közötti esküvőre lehet online időpontot kérni, másképp személyesen el kell menni a városházára.

Fontos legalább 11 nappal a polgári esküvő előtt időpontot kérni, s jó tudni, hogy péntek, szombat és vasárnap mellett, kedden is lehet polgári esküvőt tartani. Az online rendszer lehetővé teszi azt is, hogy az előzőleg kiválasztott időpontot módosítsunk.

{A}

Online nincs olyan lehetőség, hogy az esketést a román mellett magyar nyelven is kérvényezzük.

Megkérdeztük a városháza szakosztályát, hogy mit kell tegyenek azok, akik szeretnék, hogy magyar anyakönyvvezető vezesse le a szertartást. Megtudtuk, hogy az időpontot online  kell igényelni, majd amikor az fiatalok személyesen be kell vigyék az szükséges iratokat a hivatalba, akkor lehet kérni, hogy magyar szertartás is legyen. 

Korábban gondot jelentett a magyar nyelvű anyakönyvvezető biztosítása, de mára sikerült orvosolni ezt a hiányosságot.

Idénre már 347-en foglaltak időpontot polgári esküvőre Marosvásárhelyen, a legnépszerűbbek a június-július és augusztus hónapok, itt is a szombat és vasárnapi napok.  A polgári esküvőre szánt idő 15 perc, de 10 perces késéssel általában számolni kell. Tavaly Marosvásárhelyen 832 polgári esküvőt tartottak, 2017-ben pedig 872-öt.