„Beruházás” olcsón: sok pénzt megtakaríthatunk a szezon végi vásárlással

Szász Cs. Emese 2019. február 06., 15:39

Féláron vagy még olcsóbban kínálja számos üzlet a téli ruhaneműt, lábbelit ebben az időszakban, a kedvezményeket pedig előszeretettel ki is használják a vásárlók. Az év elején már sok helyen megkezdődött, februártól pedig igencsak elterjedt a tél végi leárazás a kereskedelemben.

A tél végi leárazások, készletkisöprések általában a márkaboltok és a plázák bevett szokása Fotó: Haáz Vince

A tél végi leárazások, készletkisöprések általában a márkaboltok és a plázák „bevett szokása”, az üzletvezetők az árcsökkentésekkel igyekeznek megszabadulni a szezonális árutól. Ilyenkor például a télikabátok, pulóverek, bakancsok, csizmák ára csökken, mert az üzletnek egyszerűbb kedvezményes áron eladnia ezeket, mint megtartani a következő szezonra.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem az olcsóbb termékeket fogják potom pénzért kínálni, hanem a drágább, jobb minőségű termékek lesznek olcsóbbak.

Sok esetben ez az árcsökkentés több száz lejt is jelenthet, így aki minőségi bőrcipőbe, téli kabátba fektetne, annak érdemes kihasználnia az akciókat, mint ahogyan egy pulóvert is hasznos lehet beszerezni féláron akkor is, ha már csak jövő télen vehetjük hasznát.

„Én ki szoktam használni a leárazásokat, mert ilyenkor olcsóbban meg lehet venni jó dolgokat. S ha most megveszek egy klasszikus, fekete, hosszú szárú csizmát, nem fenyeget az a veszély, hogy jövő télen már nem lehet felvenni, mert kiment a divatból. De télikabátot is vettem már februárban, sőt a szandáljaimat is általában szeptemberben szerzem be” – meséli nevetve Kozma Erika, akit egy marosvásárhelyi cipőboltban való nézelődés közben szólítottunk meg. Hozzáteszi, nem csak ő vásárol ilyenkor, barátnőivel vásárlós kiruccanásokat is szoktak tervezni. „A leárazások egyetlen hátránya, hogy abból válogatsz, ami van. Lehet, hogy neked egy bizonyos barna bakancs tetszik, de már nincs a méretedben, és ilyenkor tél végén már nem is lesz” – magyarázza.

Az Erika által elmondottakat az üzletek kínálata is alátámasztja,

sok helyen 40–50, de akár 60–70 százalékos árcsökkentést is ígérnek a kirakatok,

belépve pedig azt tapasztaljuk, hogy miként a választék, úgy az árak is széles skálán mozognak. A bőrből készült bakancsok, rövid szárú csizmák ára most többnyire 200–250 lej körül van, átlagosan egy százassal kevesebb, mint mondjuk karácsony előtt. De találtunk 109 lejes téli bőrcipőt is, amelynek 249 lej volt az eredeti ára, igaz, már csak egyetlen számban volt kapható. Természetesen magasabb árfekvésben is van kínálat, hosszú szárú csizmát kínálnak 500 lejért is, ami akkor sem kevés pénz, ha nemrég még kétszer annyi volt. Pulóvert, kötött ruhát, téli sapkát is kedvezményesen árulnak most – ezek esetében már nem olyan nagy az árkülönbség, de ha 81 lej helyett 44 lejt fizethetünk a pulóverért, az mégis jobban esik, mint ahogyan a 329 lejes ruha címkéjén is jobban mutat a 164 lej, és téli szövetkabátért is könnyebb 400 lej helyett 199-et fizetni.

Fotó: Haáz Vince

A tél végi leárazások nemcsak a székelyföldi városok üzleteiben kecsegtetnek, hanem az interneten is, gyakorlatilag már karácsony után árkedvezményekkel kínálnak bizonyos téli termékeket – csak a méretet kell eltalálni.

S hogy mire kell figyelni a leárazások apropóján? Ezt Laurențiu Moldovan fogyasztóvédelmi főfelügyelő-helyettestől kérdeztük meg.

Az üzletek kötelesek a leárazások időszakáról szóló tájékoztatót jól látható helyen kifüggeszteni, hogy a vásárló tudja, mikor kezdődik és meddig tart a kedvezmények időszaka, emellett pedig egyértelműen fel kell tüntetni az árucikkek régi és új árát is, hogy a vevő lássa, korábban mennyibe kerültek és mennyibe kerülnek most

– fogalmazott portálunk megkeresésére a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. Kérdésünkre elmondta, ezekben az esetekben nem szokott megtörténni az – mint például a Fekete Péntek során –, hogy az üzletek előbb felviszik az árakat, hogy aztán legyen mit levinniük. Ettől nem kell tartani, ugyanis az üzletek is szabadulni akarnak a szezonális árutól.

Jó tudni viszont, hogy a boltból kivitt árut az eladó nem köteles visszavenni.

„Romániában még nincs olyan törvény, ami majdnem mindenütt az Európai Unióban, hogy egy bizonyos árucikket meghatározott napon belül visszavihetünk, visszacserélhetünk. Itt amit kivittünk az üzletből, csak akkor kötelesek visszacserélni, ha valami hibája van, amúgy az üzletpolitikától függ, hogy visszaveszik-e, kicserélik-e. Másként van ez az internetes vásárlás esetén, ugyanis a törvény kötelezi a webshopokat, hogy 14 napon belül bármit visszavegyenek, ráadásul úgy, hogy nem kell megindokolni, miért küldjük vissza” – fejtette ki a szakember.