Gyerekcipőben az online ügyfélszolgálat a székelyföldi önkormányzatoknál

Barabás Hajnal 2019. február 06., 10:48

A legtöbb székelyföldi város önkormányzata még nem működtet saját online ügyfélkaput. Kivételt képez azonban néhány település, például a marosvásárhelyi városháza, amely számos szolgáltatást biztosít honlapján. A csíkszeredai önkormányzat jelenleg új rendszerét teszteli.

Az ügyintézés megkönnyítése érdekében internetes ügyfélkapukat nyitnának az önkormányzatok Fotó: Gábos Albin

Jelentősen megkönnyítheti az ügyintézést a polgármesteri hivataloknál egy online ügyfélkapu vagy különböző szolgáltatások interneten keresztül történő biztosítása. Időt spórolhatunk akkor is, ha a hivatal különböző osztályaira előre kérhetünk ügyfélfogadási időpontot. Segítséget jelent ugyanakkor a lakosságnak az is, ha a polgármesteri hivatalok elérhetővé teszik honlapjukon a különböző űrlapokat, formanyomtatványokat, illetve egyéb dokumentumok listáját, amelyek szükségesek egy adott szolgáltatás igényléséhez, például urbanisztikai bizonylatok, építkezési engedélyek kibocsátásához, személyazonossági igazolvány igényléséhez vagy házasságkötési eljáráshoz. Ideális volna, ha ezeket a dokumentumokat nemcsak személyesen, hanem elektronikusan is be lehetne nyújtani. Erre azonban még várni kell.

Az általunk megkeresett székelyföldi önkormányzatok többségében a szükséges formanyomtatványok, illetve az online adófizetés biztosításán túl nem elérhetők más online szolgáltatások.

Akadnak olyan önkormányzatok is, amelyek még az országos online adófizetési rendszerhez sem csatlakoztak, azaz a ghiseul.ro oldal révén nem tudják még fogadni a helyi adókat, illetékeket, közlekedési bírságokat.

Könnyíteni szeretnének

„Nyárádszereda Polgármesteri Hivatala online ügyfélkapujának bővítése jelenleg folyamatban van. Szeretnénk megkönnyíteni a lakosoknak az űrlapok kitöltését is, ezért tervezzük, hogy a közeljövőben minél több adat megtalálható legyen honlapunkon” – ismertette elképzeléseiket Somodi Szilárd, a városháza munkatársa. Hozzátette, bár még nincs elektronikus ügyfélkapujuk, a település lakosai feltehetik kérdéseiket akár elektronikus levélben, akár a Nyárádszereda Önkormányzata Facebook-oldalra küldött üzenetekben, amelyekre mindig válaszolnak.

Megtudtuk azt is, hogy a nyárádszeredaiaknak egyelőre nincs módjuk online adófizetésre a ghiseul.ro ügyfélkapu révén, azonban a városháza elindította a rendszer bevezetéséhez szükséges eljárást. „A helyi önkormányzati képviselő-testület már jóváhagyta a rendszer bevezetését, és amint sikerül aláírni a banki szerződést, lehetőség lesz online is befizetni az adókat és illetékeket. Ez terveink szerint legkésőbb április elsejétől valósulhat meg” – közölte Somodi Szilárd.

Egyre népszerűbb az online adózás

Székelyudvarhelyen már 2014 óta lehet online is fizetni a helyi adót, a lehetőséggel pedig évről évre egyre többen élnek.

Mint a polgármesteri hivatal által rendelkezésünkre bocsátott adatokból kiderült, 2016-ban 368-an, 2017-ben 568-an, tavaly pedig már 838-an fizették ki online az adójukat. Ember Attilától, a városháza munkatársától megtudtuk, az önkormányzat a költségvetés függvényében saját ügyfélkapus rendszert is tervez indítani a hivatal honlapján. E rendszeren belül lehetőség lesz egyebek közt online nyilatkozatot is beküldeni az adóosztálynak.

A székelykeresztúri önkormányzatnál szintén csak az országos adóbefizetési rendszer működik, itt a ghiseul.ro felhasználóinak száma – akárcsak Székelyudvarhelyen – folyamatosan nő, derült ki a polgármesteri hivatal munkatársának válaszából. Szentegyházán is lehetővé tették az online adófizetést az országos rendszerben, ám Molnár Tibor polgármester szerint, mivel ehhez bizonyos számítógépes ismeretek is szükségesek, az idősebbek kevésbé használják. Hozzátette azonban, hogy a polgármesteri hivatalnál érkezési sorrendben viszonylag gyorsan ki tudják szolgálni a lakosokat, „kisváros lévén nem szokott tumultus lenni”, így nem tartja elsődlegesnek, hogy saját online ügyfélkaput működtessenek.

Próbaüzemmód

A csíkszeredai önkormányzatnál azonban másképp gondolják, és igyekeznek bővíteni online szolgáltatásaikat.

Fotó: Gábos Albin

Wohlfart Rudolf, Csíkszereda jegyzője érdeklődésünkre elmondta, jelenleg tesztelik a nemrég létrehozott online ügyfélkaput, amely a város honlapján, a szereda.ro oldalon lesz majd elérhető. A rendszer elsőként a személyi nyilvántartó közszolgálathoz biztosítana előzetes időpontfoglalási lehetőséget. Így azoknak, akik személyazonossági igazolványt igényelnének, nem kell majd órákig várakozniuk, hanem egy általuk kiválasztott időpontban fogadhatják őket. Tekintettel arra, hogy a csíkszéki falvak lakói is Csíkszeredában igényelnek személyazonossági igazolványt, számukra lehet a legkedvezőbb, ha előre időpontot foglalhatnak. Amint ezt megtették, a rendszer automatikus választ küld email-címükre, amelyben részletesen felsorolják, hogy milyen dokumentumokra van szükség a személyazonossági igazolvány cseréjéhez, kibocsátásához.

A városvezetőség szeretné a későbbiekben a városháza többi osztályát is bevonni ebbe az online rendszerbe. A polgármesteri hivatal 2016-ban csatlakozott az országos online adófizetési rendszerhez, ugyanakkor létrehozták a honlapon a Városházi Bejelentőt is, amelyen keresztül elektronikus formában elküldött észrevételeket, javaslatokat fogadnak a városlakóktól.

Gyergyószentmiklós honlapján is működik ügyfélkapu – válaszolta érdeklődésünkre Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy „a város jelentkezik saját hibabejelentő okostelefonos applikációval is, amelynek segítségével a városlakók bejelenthetik a meghibásodásokat”.

Online adófizetésre is van módjuk a gyergyószentmiklósiaknak, ezt 2015-ben mindössze hárman, tavaly viszont már 135-en használtak.

Fotó: Gábos Albin

Korszerűbb online szolgáltatás

A marosvásárhelyi önkormányzat – a székelyföldi városok közül az egyik legnagyobb település lévén – szélesebb körű online szolgáltatást nyújt a lakosoknak honlapján, a tirgumures.ro címen elérhető oldalon. Egyebek mellett időpontfoglalásra biztosítanak lehetőséget a személyazonossági igazolvány kibocsátásához, illetve a házasságkötéshez: az ügyfél választhatja ki a szabad időpontok közül, hogy számára melyik a legmegfelelőbb. Ugyanakkor részletes tájékoztatást kaphat arról, hogy milyen dokumentumokra van szüksége az ügyintézéshez. A honlapon a polgármesteri hivatal különböző igazgatóságainak, osztályainak fogadóóráira is be lehet jelentkezni előzetesen. A marosvásárhelyi önkormányzat is évek óta benne van az országos online adófizetési hálózatban, így a ghiseul.ro oldalon keresztül online fizethetik be adójukat a helybéliek.