Hatszoros bírság a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt

Bíró Blanka 2019. február 06., 14:31

Az elmúlt évben összesen 850 ezer lej értékben rótt ki bírságot a Kovászna megyei tűzoltóság, ez az összeg hatszor több mint egy évvel korábban.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A tűzoltók éves mérlegéből az derül ki, hogy a pénzbírságok nagy részét a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt rótták ki. Tavaly fokozták az ellenőrző és a megelőző tevékenységet a cégeknél, intézményeknél, önkormányzatoknál, valamint folyamatban levő beruházásoknál.

Az ellenőrzések során 3317 rendellenességet tapasztaltak, ezek közül 373-at azonnal orvosoltak, 1573 esetben írásos figyelmeztetésben részesítették a szabálytalankodókat, 290 pénzbírságot róttak ki

– számolt be Adrian Simtea tűzoltóparancsnok. Szerinte, a pénzbírságok száma és összege azért növekedett, mert lejárt a 307/2006 törvény módosításakor kiszabott határidő, ami alatt a tűzvédelmi engedélyt ki lehetett váltani, és az épületeket előírásszerűen át kellett alakítani. Tavaly 131 tűzvédelmi engedélyt állítottak ki, és 219 erre vonatkozó kérést visszautasítottak.

Összesen 350 engedély kibocsátásra vonatkozó iratcsomót elemeztek, 17,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, amikor 423 dossziét vizsgáltak meg.

A parancsnok kifejtette, a kérések száma nem tőlük függ, inkább a gazdaság dinamikáját mutatja, hiszen a felügyelőség minden iratcsomót a törvényes legtöbb 30 napos határidőn belül megválaszol. Rámutatott: a 64 halálos áldozatot követelő bukaresti Colectiv klubban 2015 októberében történt tragédia után látványosan megugrott a tűzvédelmi engedélyek kibocsátására vonatkozó kérések száma. Tavaly egyeztettek a háromszéki urbanisztikai szakemberekkel, ezt követően kevesebb kérést kellett visszautasítaniuk.