Hetven éve nyert hokibajnokságot az IPEIL

Dobos László 2019. február 05., 10:15

Pontosan 70 évvel ezelőtt, 1949. február elején nyerte meg első országos bajnoki címét jégkorongban Csíkszereda. A döntő tornának Marosvásárhely volt a házigazdája.

Csíkszereda hokicsapata az 1949/50-es idényben. A felvétel nem Marosvásárhelyen készült. Boda Jenő gyűjteményéből

Romániában 1924 óta rendeznek jégkorong-bajnokságokat, a közel 90 éves csíki jégkorongsport hivatalosan 1932 óta indít csapatot a román bajnokságban. Nem volt folyamatos a részvétel, 1940 és 1944 között Csíkszereda csapata a magyar bajnokságban indult, amikor két bronzérmet szerzett.

Az első nagy csíki sikerre, az első bajnoki címre 1949-ig kellett várni.

Az ország legjobb hat csapata vehetett részt az 1949. január végén elkezdődött marosvásárhelyi döntőn, ahol a Csíkszeredai IPEIL (IPEIL – Întreprinderea Pentru Exploatarea și Industrializarea Lemnului – Fakitermelő és Feldolgozó Vállalat) veretlenül fejezte be a tornát.

A csíkiak 4–3-ra nyertek a Bukaresti Dinamo ellen, 6–3-re legyőzték a Bukaresti Petrolult, 5–1-re a Kolozsvári Dernmatát, 8–1-re a Segesvári CFR-t, majd nagy küzdelemben 1–1-et játszottak a házigazda Marosvásárhelyi RATA-val.

Az első csíki bajnokcsapat tagjai: Szentes Gábor, Takács István, Fodor Zoltán, Kovács Zsigmond, Szabó István, dr. Incze Gábor, Vákár Lajos (játékos-edző), Spierer Mihály, Sprencz Ferenc, Czáka Zoltán, Császár Ferenc és Sprencz Pál.

Takács István az 1949-es bajnoki éremmel Fotó: Gábos Albin

A 70 évvel ezelőtti bajnokcsapatból egyedül Takács István él, ő emlékezett a bajnokság utáni napokról:

„Visszafele vonattal jöttünk haza Marosvásárhelyről, 70 évvel ezelőtt ez eltartott szinte egy egész napig. Híre ment a bajnoki címnek, nagyon sokan elénk jöttek Madéfalvára, és velünk utaztak Szeredáig. Nagy »felhajtás« volt, kivonultak a város zenekarai az állomásra, akkora nagy tömeg gyűlt össze, hogy a mozdonyvezető is eltátotta a száját, és elfelejtette időben elindítani a vonatot. Ünneplés, zene, beszédek. Ez a pillanat egy olyan esemény volt, ami minket, játékosokat nagyon meghatott. Hazaérkezésünk után a vezetőség egy kiértékelő gyűlést hívott össze, a városházának abban a részében volt a gyűlés, ahol most a katonák vannak. Megtörtént a kiértékelés, a kielemzés, ezt követően pedig az egyik vezető elmondta, hogy a város kereskedői összegyűjtöttek egy összeget, és meg akarnak ajándékozni minket:

az ajándék minden játékos részére egy-egy fél kiló töltött cukorka. Ez volt a prémium a bajnoki címért. Meg voltunk hatódva, nem tudtunk szóhoz jutni, el akartuk mondani, hogy mi nem ezért csináljuk.”
Takács István bajnoki érmei Fotó: Gábos Albin
A játszótársakra emlékezve

A több helyen, több kiadványban megjelent, és az első bajnokcsapatként aláírt fényképfelvétel nem Marosvásárhelyen készült, hanem Brassóban – tudtuk meg Takács Istvántól. Arról a felvételről hiányzik Császár Ferenc és Sprencz Pál, rajta van viszont Fenke Lajos, aki csak egy évvel később került be a nagycsapatba.

Takács István (jobbról) a román válogatott mezében, az 1950-es években

Az első csíki bajnokcsapat tagjai: Szentes Gábor, Takács István, Fodor Zoltán, Kovács Zsigmond, Szabó István, dr. Incze Gábor, Vákár Lajos (játékos-edző), Spierer Mihály, Sprencz Ferenc, Czáka Zoltán, Császár Ferencz és Sprencz Pál voltak. A stáb Rajz István és Rosenberg Sinus csapatvezetőkből, illetve Drócsa Sándor intézőből állt.

„Rajz, Szentes, Fodor, Kovács, Vákár, a két Sprencz, Czáka, Császár és Drócsa a csíkszeredai temetőkben alussza örök álmát, Incze Gábor Marosvásárhelyen hunyt el. Rosenbeg Sinusról nem tudunk semmit. Az auschwitzi koncentrációs tábort is megjárt Spierer Mihály – akinek a karján az öltözőben láttuk a sorszámot, a tetoválást – később kitelepedett Izraelbe, ott hunyt el.

Szétszóródtunk, soha nem találkoztunk külön az 1949-es bajnokcsapatnak a tagjai. A későbbi bajnokcsapatok játékosai számára azonban több alkalommal szerveztek találkozót, működött még a Városi vendéglő (ma csendőrség), ott találkozgattunk, elevenítettük fel az emlékeket

– mesélte el a Székelyhonnak a ma 89 éves Takács István.

Öt bajnoki cím 1989 előtt

A „kommunista világban” 1989 előtt Csíkszereda öt bajnoki címet szerzett jégkorongban: 1949 – Csíkszeredai IPEIL, 1952 – Csíkszeredai Lendület (Avântul), 1957 – Csíkszeredai Termés (Recolta), 1960 – Csíkszeredai Akarat (Voința) és 1963 – Csíkszeredai Akarat (Voința).

Korabeli újságcikkek az 1949-es hokibajnokságról. Boda Jenő gyűjteménye Fotó: Gábos Albin

Takács István 1930. szeptember 17-én született Csíkszeredában, és 19 évesen az első csíki bajnokcsapat tagja volt. Pályafutását 1964-ben fejezte be, öt bajnoki címmel büszkélkedhet, négyet Csíkszeredának (1949, 1957, 1960 és 1963) egyet pedig egyetemista évei alatt Kolozsvárnak (1954) szerzett.

Korabeli újságcikkek az 1949-es hokibajnokságról. Boda Jenő gyűjteménye Fotó: Gábos Albin

Közel 15 évig volt tagja a román jégkorong-válogatottnak, amellyel számos nemzetközi tornán, világbajnokságon vett részt. Tagja volt az 1951-ben, a brassópojánai Téli Főiskolás Világbajnokságon ezüstérmes romániai válogatottnak.