Megfelelő óvintézkedések hiányában a völgybe csúszhat a kaolinbányából kitermelt anyag

Kovács Attila 2019. február 09., 22:07

Sem a költségei, sem az időpontja nem ismert egyelőre a volt hargitafürdői kaolinbánya két zagytározója felszámolásának, amelyre nagy szükség lenne egy esetleges súlyos környezetszennyezés elkerülése érdekében. Még az ehhez szükséges terv sem készült el.

Hargitafürdőn nagy költséggel járó beavatkozásra lenne szükség. Fejtörést okozó zagytározók Fotó: Gábos Albin

A felelősség hárítása és a bizonytalanság jellemzi évek óta az egykori hargitafürdői kaolinbánya zagytározóinak helyzetét –

a jelentős költségekkel járó beruházásnak még a tervezése sem készült el.

Fotó: Gábos Albin

A volt bányavállalatot az államtól korábban felvásárló cég ellen – amely semmit nem tett a környezetre veszélyes állapotok megszüntetése érdekében – több éve felszámolási eljárás van folyamatban, így a beavatkozás tervének elkészítése, illetve az állagmegőrzés a felszámoló cégre hárul. Pénzt csak a kormány biztosíthat, de az egyelőre hiányzik.

{A}

Segítségre várnak

Hargitafürdőn az 1970-80-as években jelentős mennyiségű, a porcelánkészítéshez használt kaolint bányásztak ki, a kitermelés 1990 után lassan megszűnt, a bányát bezárták, az épületeket is lebontották.

A völgy fölött létrehozott két zagytározó, benne a fehér színű, meglehetősen furcsa látványt nyújtó üledékes kőzettel, viszont megmaradt.

Az egyikben mintegy 1,9, a másikban hozzávetőlegesen 3,4 millió köbméternyi, kitermelés után maradt steril anyag található.

Fotó: Gábos Albin

A tározókat a völgy felé lezáró lépcsőrendszer az évek során meggyengült, repedések jelentek meg rajta, és félő, hogy szélsőséges időjárás esetén a felgyűlt savas hatású üledék a völgybe csúszik, környezeti katasztrófát okozva.

Erre már tavaly is felhívta a figyelmet a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, amely 2017-ben hívott össze az ügyben egy bizottságot a tározó biztonságának ellenőrzése érdekében. Az állapotokról tavaly a Gazdasági Minisztériumot, valamint a bányák felszámolásával és állagmegőrzésével megbízott állami tulajdonú vállalatot, a Conversmin Rt.-t is tájékoztatták, segítséget kérve. ,,A dokumentációt elvették, de a tározó bezárása, felszámolása érdekében nem történt előrelépés” – mondta el kérdésünkre Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője.

Fotó: Gábos Albin

Késik a terv és a pénz

Mint megtudtuk, a felszámoló cég kisebb beavatkozásokat ugyan végzett a lépcsőrendszer megerősítése érdekében, de ez nem elég. A tározóban felgyűlő felszíni csapadékvizet elvezető szűrő változatlanul működött, így ez lehetővé tette a vízelvezetést.

A felgyűlő víz ph-értéke nem veszélyes, mert sok helyen növényzet, csemeték nőttek a zagytározókban. Ami viszont alatta van, az iszap, savassága miatt veszélyesebb a környezetre

– értékelt a szóvivő, hozzátéve, a bezáráshoz, a környezet rendezéséhez szükséges összegeket a szaktárcának és a Conversmin Rt.-nek kellene biztosítania. Hozzátette, az 1990-es években készült egy dokumentáció arról, hogy mit kellene tenni a bezárás és konzerválás érdekében, de ennek nyoma veszett.

Fotó: Gábos Albin

Ha a csuszamlás bekövetkezik, a zagytározóban tárolt anyag elönti a völgyet, az üdülőtelepre vezető megyei utat, a növényzetet, belekerül a patakokba, egészen a Csíkszereda és Székelyudvarhely közötti 13A jelzésű országútig juthat

– állítják a vízügyi szakemberek. Tavaly őszig adott határidőt a környezetőrség a tulajdonosként eljáró felszámoló cégnek a beavatkozási terv elkészítésére, ez viszont még nem történt meg. Mint a cégnél érdeklődésünkre elmondták, a terv készül, igyekeznek eleget tenni a törvény által előírt kötelezettségeiknek. Kérdéseinkkel most a Gazdasági Minisztériumhoz fordultunk, azt szeretnénk megtudni, mikor várható előrelépés az ügyben, és kinek a feladata a zagytározók felszámolásának költségeit biztosítani. A válaszok után az ügyre visszatérünk.