Egyedül tüntet, de ez nem szegi kedvét

Antal Erika 2019. február 04., 19:30

Ádám Valérián a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) nevében hétfőn és kedden reggel 7 és déli 13 óra között az orvosi egyetemmel szembeni buszmegálló mellett tüntet a magyar orvosi kar megalakulásáért.

Ádám Valérián egyedül tüntet, de minden érdeklődőnek elmagyarázza, mit szeretne elérni Fotó: Haáz Vince

Annak ellenére, hogy egyedül állt ki óriásplakátja mellé, kezében a hangosbemondóval, lelkesedése nem lankad. Érdeklődésünkre elmondta:

nem szegi kedvét, hogy egyedül tiltakozik mindazért, ami az egyetemen folyik, hiszen meggyőződése, hogy ki kell tartani, és akkor az eredmény sem marad el.

Fotó: Haáz Vince

„Részeredményekre van szükség, aztán megjön a nagyobb eredmény is, de addig is látniuk kell, hogy hangosak vagyunk, kifejezzük nemtetszésünket, nem fogadjuk el mindazt, ami most az egyetemen folyik” – magyarázta Ádám Valérián.

{A}

A magyarság hozzáállása romlott, a sok kudarc, visszautasítás és félelem miatt nem mernek kiállni az igazukért

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint ez a folyamat visszafordítható, csak kitartásra van szükség.

Fotó: Haáz Vince

Kedden reggel ugyanott folytatja a tiltakozást Ádám Valérián, 17 órától pedig a Maros Megyei Prefektusi Hivatal elé várja mindazokat, akiket érdekel a magyar orvosképzés jövője.

Mint ismert, eredménytelenül végződtek a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetése és a magyar tagozat képviselői között folytatott múlt heti tárgyalások. Ezek tétje egyebek mellett az önálló magyar oktatási struktúrák létrehozása, amit évek óta következetesen elutasít az egyetemi vezetés, még úgy is, hogy január közepén angol nyelvű kar létrehozásáról döntött.

Fotó: Haáz Vince

A gyergyószentmiklósi MPP is mozgósít
Az MPP gyergyószentmiklósi szervezete szállítást biztosít mindazoknak, akik Gyergyószentmiklósról vagy környékéről részt kívánnak venni a kedden folytatódó tüntetésen. Az érdeklődők kedden délelőtt 10 óráig jelezhetik részvételi szándékukat a 0756-976 520-as vagy a 0752-759 277-es telefonszámon. A szállítás – az érdeklődők számának függvényében – személyautókkal vagy autóbusszal fog történni. Indulás 14 órakor a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ előtti parkolóból. Az utazással kapcsolatos részletekért a jelzett telefonszámok hívhatók.

Fotó: Haáz Vince