Kifulladt az eltűnt lány utáni nyomozás

Kovács Attila 2019. február 04., 09:03

Egymást váltó ügyészek, több mint 13 évnyi vizsgálat, és semmi eredmény – így lehetne röviden összefoglalni a 2005-ben Csíkszeredából eltűnt lány, Andreea Simon ügyét. A nyomozás továbbra is holtponton van, az ügyben korábban emberöléssel gyanúsított férfi elleni vizsgálatot megszüntették.

Andreea Simon eltűnésekor, illetve a kriminalista által 2015-ben készített portré

Noha az ügyet nem ejtették, semmilyen előrelépést nem tudnak felmutatni a hatóságok a több mint 13 éve Csíkszeredából nyomtalanul eltűnt lány ügyében,

sem őt, sem a holttestét nem találják.

Az országos médiafigyelmet kapott eltűnés 2005. decemberében történt, amikor édesanyja vásárolni küldte az akkor 9 éves Andreeát egy, a lakhelyükhöz közeli, Tudor lakótelepi üzletbe. A lány nem tért vissza, és a megtalálása érdekében végzett kutatás eredménytelen maradt, noha

a hatóságok elhagyott épületekben, és később még a szépvízi víztározóban búvárokkal is keresték, azt feltételezve, hogy már nincs életben.

A vizsgálat során felmerült az emberölés gyanúja, ezzel 2010-ben egy férfit gyanúsítottak meg, aki akkor a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság alkalmazottja volt. Noha az illető több alkalommal is megbukott a hazugságvizsgálaton,

holttest hiányában nem történt előrelépés a vizsgálatban, vádemelésre nem került sor.

Bonyolult helyzet

Több ügyész is dolgozott az ügyön, közülük legutóbb, 2015-ben Romulus Vargával beszélgettünk, aki abban az időben vezette a vizsgálatot. Ő akkor megerősítette, változatlanul emberölés gyanújával folyik vizsgálat, de mivel a holttest hiányzik, és nincs meg a feltételezett gyilkosság eszköze sem, a helyzet sokkal bonyolultabb, mint egy klasszikus esetben, amikor megvan a holttest, és ezután indul vizsgálat az elkövető azonosítása érdekében. Hozzátette, a vizsgálat lezártáig számolni kell annak lehetőségével, hogy az eltűnt lány életben van, ennek valószínűsége azonban nem túl nagy.

A vizsgálat jelenleg is tart, az ügyet nem ejtették

– ezt válaszolta most érdeklődésünkre a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya. Azt is megtudtuk, hogy

az ügyben már nem számít gyanúsítottnak a korábban említett férfi, az ellene folytatott vizsgálatot lezárták, jelenleg ismeretlen elkövető azonosítása érdekében nyomoznak.

A lányról, akit külföldön is kerestek, 2009-ben készült először egy portré számítógépes öregítő eljárással, legutóbb pedig 2015-ben készített egy hasonlót egy rendőrségi kriminalista szakértő.