Pályázati támogatásoktól függ a Hargitafürdőre vezető út felújítása

Kovács Attila 2019. február 04., 15:53

Szeretnék idén elkezdeni a 13A jelzésű országutat Hargitafürdővel összekötő megyei út teljes felújítását. Sok pénz kell, de kevés van, ezért olyan beruházásoktól csoportosítana át összegeket a Hargita megyei önkormányzat, amelyekre uniós, vagy kormánytámogatást nyernek.

A Hargitafürdőre vezető megyei utat sok vendég, turista is használja minden évszakban Fotó: Gábos Albin

Megkezdett munkálatokra könnyebb finanszírozást nyerni, mint ha pénzhiány miatt el sem kezdenék ezeket – ez az elv érvényesül több olyan beruházás esetében, amelyet Hargita Megye Tanácsa akar elindítani úgy, hogy a szükséges összegek csak egy részével rendelkezik.

A 138A jelzésű, a Tolvajos-tetőn levő Hármaskereszttől Hargitafürdőig vezető megyei besorolású út esetében viszont még így sem lehet számítani támogatásra, mivel nem köt össze két országutat

– tudtuk meg Borboly Csabától.

Fotó: Gábos Albin

A megyei tanács elnöke szerint viszont minden lehetőséget igyekeznek kihasználni. ,,Akár úgy is, hogy amennyiben más beruházásra sikerül állami vagy EU-s finanszírozást nyernünk, az onnan felszabadult összeget a hargitafürdői útra fektethetjük be” – magyarázta. Tavaly elkészültek a tervek, idén kiírják a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást.

Amennyiben nem lesznek óvások, szerződést írnak alá, és el is kezdődhetnek a munkálatok, egyelőre saját költségvetési forrásokból.

Együttműködést várnak

Az említett út betonelemekből készült burkolata az elmúlt évtizedek alatt alaposan elhasználódott, a megjelent kátyúkat évek óta aszfalttal igyekeznek eltüntetni, illetve a leromlott részeket járhatóvá tenni, ezért most inkább vegyes burkolatúnak lehetne nevezni.

A közel 5,5 kilométeres szakasz teljes felújításának hozzávetőleges költsége jelenleg tízmillió lej

– közölte kérdésünkre az elnök.

Fotó: Gábos Albin

Kitért arra is, hogy az út alsó szakaszán van egy néhány száz méteres rész, amelyet szintén szeretnénk leaszfaltozni, az viszont nem Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe tartozik, hanem a felszámolás alatt levő bányavállalaté. Így ezt az útszakaszt a beruházás elkezdése előtt Csíkszeredának kell átvennie, telekkönyveztesse és átadja a megyei tanácsnak. Noha tavaly még úgy tűnt, hogy az előzetes szakvéleményezés alapján a betonburkolatot nem szükséges eltávolítani, Borboly most úgy nyilatkozott:

a betonelemeket fel kell törni, a törmeléket pedig igyekeznek bedolgozni majd az út alapozásába.

Megemlítette, hogy az ügyben számít Csíkszereda és Csíkcsicsó, illetve a parlamenti képviselet támogatására, mivel az út felújítása több befektetőt vonzhat a térségbe, így Hargitafürdő még több aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújthat. Hozzátette, fontos lenne Csíkszereda és Csíkcsicsó közreműködése a piricskei út helyzetét illetően is, hiszen ha azt a szakaszt is sikerülne bevonni a fejlesztésbe, teljesíteni lehetne a két országút összekötésére vonatkozó pályázati feltételt.